Френският кредитен застраховател "Кофас" коригира нагоре прогнозата си за световния икономически ръст за тази година до 2,5 процента. За 2025 г. очакванията са БВП да нарасне с 2,7 на сто.

Предвижда се умереният растеж в САЩ и Китай да бъде компенсиран от ускоряването на икономиката в няколко бързо развиващи се страни, анализират експертите на компанията, цитирани от БТА.

Въпреки забавянето на най-голямата икономика - тази на САЩ, американският трудов пазар се е върнал към предпандемичните нива, което свидетелства за по-добър баланс между търсенето и предлагането на труд, коментират от “Кофас“. 

Икономическото възстановяване на Китай остава неравномерно, а БВП надмина очакванията през първото тримесечие на тази година, благодарение на инвестициите в производството. Китайските производители ще трябва да намират външни пазари заради слабото вътрешно търсене. Постоянният дефлационен натиск може да продължи да ограничава приходите на компаниите и доходите на домакинствата, смятат анализаторите на компанията. 

Европа излиза от рецесията с ръст на БВП от 0,3% през първото тримесечие на 2024 г. и подобрения, дължащи се на сектора на услугите, отбелязват от "Кофас". 

В анализа се казва още, че забавянето на дезинфлацията в САЩ потвърждава, че последната крачка в борбата с инфлацията е най-тежка. Причината за това е в трайно високите цени в сектора на услугите и в жилищния сектор. 

В Европа инфлацията нарасна през май до 2,6 на сто, след спад до 2,4 % през април. 

"В един все по-несигурен геополитически пейзаж, ескалацията на митническите бариери би довела до по-високи разходи за бизнеса, допринасяйки за риска от по-инфлационно бъдеще", предупреждава "Кофас".

Кредитният застраховател припомня, че на 14 май Съединените щати обявиха рязко увеличение на митата върху вноса на китайски стоки, подчертавайки решимостта си да противодействат на Пекин в стратегически сектори. По подобен начин преди две седмици Европейският съюз наложи допълнителни мита до 38 на сто върху китайските електрически превозни средства.