На вечерно заседание Районен съд-Луковит определи мярка "домашен арест" на единия и парична гаранция от 2000 лв. на баща и син, пребили зверски шофьор на туристически автобус.

Клуб Z разказа вчера за случая, при който след класическо шофьорско спречкване заради леко ПТП, единият водач вика подкрепления още роми от Карлуково, които пребиват водача пред очите на туристическата група, която возел към пещера Проходна и която включвала и деца.

Интересно е, че окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков обясни, че установените като извършители на два пъти са се укрили от органите на реда (което би трябвало пред съда да влияе отрицателно на въпроса - дали да ги пусне, бел. ред.). В рамките на час след инцидента самоличността им е установена - те са баща и син. Двамата са с чисто съдебно минало.

"Укриват се от момента, в който полицията пристига на място. След това, когато наблюдаващият прокурор е издал постановлението за задържане за 72 часа, отново са се укрили.

Извършителите са баща и син - има и други участници, но тези двамата категорично са извършители. Касае се за средна телесна повреда по хулигански подбуди", уточни обвинителят.

Прокуратурата ще протестира мерките им за неотклонение пред Окръжен съд-Ловеч.

Средната телесна повреда засега се изразява в причинено счупване на ребро и на челюст. Рейсаджията е претърпял хирургична интервенция.

Вероятно ще се касае и за счупване на черепа на шофьора на автобуса, казват от държавното обвинение и това може би ще промени квалификацията на деянието на тежка телесна повреда.

Разпитани са свидетели, изискана е медицинската документация, както и записи от камери. Предвиденото наказание за подобно престъпление е от 2 до 10 години затвор, уточни прокурорът.