"Българският лев е стабилен, защото котвата му е еврото, а не рублата".

Това каза от парламентарната трибуна Йордан Цонев (ДПС). Репликата му бе отговор на декларация от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов по повод вчерашният доклад на ЕК за перспективите пред България за влизане в еврозоната. Цонев допълни, че е имало време, когато котвата на лева е била рублата, очевидно имайки предвид периода преди 1989 г., и това не е била добра ситуация за страната.

"Процесът на приемане на еврото се движи по график", заяви Цонев.

Според него през септември-октомври ще има ъпдейт на доклада на ЕК и дотогава ще сме покрили критерия за инфлацията.

Мартин Димитров от "Продължаваме промяната-Демократична България" също заяви, че от "Възраждане" са направили фалшиви внушения, като едно от тях е, че няма извънредни конвергентни доклади. И допълни, че Латвия е поискала такъв доклад през 2013 г.

"Хърватия, когато въведе еврото, имаше най-висок растеж на доходите в ЕС – затова сте против еврозоната, защото не искате такъв успех за България", обърна се Димитров към групата на "Възраждане".

"Ако няма специален саботаж  и в него не се включи служебното правителство, напълно реално е догодина страната ни да стане член на еврозоната", заяви Димитров.

В декларацията си Костадинов заяви, че в ход е "една бандитска процедура за унищожаване на българската финансова независимост".