Специализирани структури от общо шест държави, сред които и България, под ръководството на френските служби, са блокирали портала coco.gg. Това се казва в обширно собщение на МВР за акцията, проведена паралелно у нас, Франция, но също в Германия, Литва, Холандия и Унгария.

Уебсайтът, наричан от френските медии "бърлога на хищници", е блокиран на 25 юни. Според описание на експерти пред Клуб Z, по същество той е представлявал достъпен за всеки чат, който позволява на потребителите да комуникират напълно анонимно.

Създаден през 2003 г., той е без никаква модерация и проследяване. През годините става известен като канал за комуникация на хомосексуални хора, което води до серия атаки във Франция - хомофобски групи го ползват, за да примамят гей мъже. През сайта е разпространявана и детска порнография, твърдят от години френски журналисти и тамошните власти.

До 2023 г. сайтът се държи от френска компания, а през 2023 г. става собственост на българска фирма - която премества сървърите на остров Гърнзи, територия на британската корона, която не е част от Великобритания и действа като офшорна зона. Това гласи разследване на френския медиен конгломерат BFMTV.

"Според събраната от разследващите информация той бил използван за комуникационен канал между организирани групи при извършването на широк спектър от престъпления - детска порнография, сводничество, проституция, търговия с наркотици, пране на пари, престъпен заговор, нападения и дори убийства", съобщават днес от ГДБОП.

Смята се, че има над 480 жертви на престъпна дейност, осъществявана от потребители на сайта, заведени са над 23 000 съдебни производства за разлини деяния.

Ето и оригиналните съобщения от българското МВР и от Софийската градска прокуратура:

ГДБОП се включи в международно разследване, ръководено от френските власти

При операцията е блокиран сайт, считан за комуникационен канал на организирани престъпни групи

Международната операция с участието на български експерти е реализирана от властите във Франция със съдействието на специализирани структури от Германия, Литва, Холандия и Унгария. У нас действията са осъществени съвместно от екипи на дирекция „Киберпрестъпност" при ГД „Борба с организираната престъпност" и на Следствения отдел на Софийската градска прокуратура.

Разследването срещу платформата coco.gg започнало през декември 2023 година, след като било установено, че от 1 януари 2021 г. до 7 май 2024 г. са образувани над 23 000 съдебни производства, свързани с нея. Уебсайтът, наричан от френските медии „бърлога на хищници", е блокиран на 25 юни. Според събраната от разследващите информация той бил използван за комуникационен канал между организирани групи при извършването на широк спектър от престъпления - детска порнография, сводничество, проституция, търговия с наркотици, пране на пари, престъпен заговор, нападения и дори убийства. Смята се, че има над 480 жертви на престъпна дейност, осъществявана от потребители на сайта.

Работата на международния екип по случая продължава.

Съдебното разследване срещу coco.gg се води от отдела за борба с организираната престъпност JUNALCO на Парижката прокуратура. В реализацията участват експерти от киберотряда на Националната жандармерия (UNCyber) и Националната служба за борба с измамите (ONAF), с подкрепата на командването на Министерството на вътрешните работи в киберпространството (COMCYBER-MI). Международната акция е координирана с Европейската агенция за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Eurojust).

***

Софийска градска прокуратура участва в международно разследване за разкриване на престъпления, извършени в киберпространството

Софийска градска прокуратура (СГП) изпълни Европейска заповед за разследване (ЕЗР) на Прокуратурата в гр. Париж, Република Франция. 

ЕЗР е издадена на 28.05.2024 г., призната и изпълнена от СГП. Същевременно наблюдаващият прокурор от СГП е разрешил присъствието при изпълнение на ЕЗР на френски магистрати и служители от правоохранителните органи на Френската република.

Разследването във Франция се води относно администрирането на платформа coco.gg, предлагаща или улесняваща извършването на незаконни услуги – педофилия, сводничество, проституция, порнография, изнасилване и търговия с наркотици.

В рамките на изпълнение на ЕЗР е разкрита банкова тайна, извършени са обиски, претърсвания и изземвания, разпити на свидетели. Действията по разследването са ръководени от прокурор в СГП, изпълнени от следовател в Следствения отдел на СГП. Оказано е съдействие от ГДБОП – МВР, относно логистика с френските правоохранителни органи.

В международното разследване са участвали Франция, България, Нидерландия, Унгария, Германия и Литва, като действията на територията на всички страни са координирани от Евроджъст.