Броени часове остават до събитието, което може да предопредели резултата от американските президентски избори на 5 ноември - първият дебат между американския президент Джо Байдън и бившия държавен глава Доналд Тръмп.

Според проучвания силите на двамата кандидати са изравнени и сблъсъкът им предлага рядка възможност за демократа и републиканеца да убедят последните останали разколебани активни избиратели да вземат решение, което не само ще окаже дълбоко отражение върху вътрешните дела на САЩ, но и ще рефлектира върху най-значимите процеси по света, включително войните в близост до територията на България.

По-рано - по-добре

Сблъсъкът ще бъде излъчен по Си Ен Ен на 27 юни с начално време 21:00 часа нюйоркско време (04:00 часа на 28 юни у нас). За първи път действащ и бивш лидер на САЩ ще мерят сили толкова рано през календарната година - още преди да са се провели конвенциите на Демократическата и Републиканската партия, на които формално Байдън и Тръмп ще получат номинациите за вота. Втората и засега последна словесна борба между двамата кандидати ще се проведе на 10 септември и ще бъде излъчена по "Ей Би Си Нюз".

За първи път от 1988 г. Комисията за президентските дебати няма да участва в организацията на тазгодишния сблъсък - нито по Си Ен Ен, нито по "Ей Би Си Нюз". Основна причина е изборът й на дати за дебати - 16 септември, 1 и 9 октомври. Предизборният щаб на Байдън настояваше този път дебатите да се проведат по-рано, за да може избирателите, които гласуват предварително и дистанционно, да разполагат с необходимото време да преценят кого да подкрепят. И двата лагера посочват, че провеждането на дебатите през лятото ще позволи на кандидатите да прекарат последните седмици от кампанията в обиколки на страната и мобилизиране на избиратели.

Тишина в залата

Друго съществено изменение е публиката. Или по-конкретно - липсата на такава. Това е било едно от условията на щаба на Байдън. Изпълнено е и друго желание на демократа - микрофоните ще бъдат заглушени, когато е ред на другия кандидат да говори.

Дебатът ще се състои в сградата на Си Ен Ен в Атланта, Джорджия - щат, който е традиционна база на републиканците, но през 2020 г. бе спечелен от Байдън.

Вербалният двубой ще продължи 90 минути, ще има и две рекламни паузи. Байдън ще бъде разположен отдясно, а Тръмп - отляво (спрямо екраните на зрителите). Позициите им са били определени след хвърляне на монета, което е било спечелено от демократа. След чоп е взето решението и кой ще има последната дума - този път победител е бил Тръмп и именно той ще закрие вечерта.

Модератори ще са журналистите на Си Ен Ен Джейк Тапър и Дейна Баш. 

На лагер в Кемп Дейвид

През последната седмица Байдън и екипът му водят усилена подготовка в президентската резиденция Кемп Дейвид. Сред присъстващите е бившият началник на кабинета на Белия дом Рон Клайн, който от десетилетия тренира демократите за президентски дебати. Една от прочутите му мантри е "дебат се печели през първите 30 минути". Следователно се очаква Байдън да изстреля в самото начало на събитието най-важните си опорни точки, които най-вероятно ще бъдат свързани с опитите на републиканците да забранят абортите (трябва да се отбележи, че през изминалите месеци позицията на Тръмп по въпроса е станала много по-умерена - той, например, е против федерална забрана) и близките връзки на популиста с диктатори и врагове на САЩ като Владимир Путин и Ким Чен Ун.

Президентът отделя голямо внимание да се подготви за всички "версии" на Тръмп – от бомбастичния опонент, който изпепели противниците си от Републиканската партия през 2016 г. до по-сдържания съперник, който чрез поведението си ще се стреми да вдъхне повече усещане за стабилност сред зрителите. По информация на Си Ен Ен Байдън подготвя атаки, които да извадят Тръмп от равновесие и чрез някой по-гневен изблик да отблъсне по-умерените избиратели.

В голям хангар е построена фалшива сцена, на която са разположени подиуми и ярки прожектори, целящи да пресъздадат възможно най-близо условията на дебата. Личният адвокат на предзидента Боб Бауер влиза в ролята на Тръмп, а други негови помощници имитират Дейна Баш и Джейк Тапър.

Надеждата на щаба на Байдън е държавният глава да се представи както по време на речта му за състоянието на съюза през март, на която той бе нетипично енергичен и фокусиран, с което поне временно успокои някои избиратели, загрижени заради напредналата му възраст.

Атака преди дебата

По-малко се знае за подготовката на Тръмп. Поначало предимство на кандидат-президент срещу действащ държавен глава е, че вече се е изправял срещу конкуренти от собствената си партия на първичните избори за номинацията. Тръмп обаче пропусна дебатите на Републиканската партия и тазвечершният сблъсък с Байдън ще му е първи за изборния цикъл.

На 26 юни предизборният щаб на републиканеца разкри две от темите, по които ще бъде атакуван лидера на САЩ - имиграцията и икономиката.

Но ако може да съдим по поведението на Тръмп в Truth Social в дните преди дебата, вероятно бизнесменът ще нанесе удари и под кръста - той публикува множество постове, в които уверява, че демократът ще бъде натъпкан с наркотици и че е умствено отслабнал. Като израз на физическата немощ на президента пък Тръмп му се подигра, че не може да вкара топка за голф от 10 ярда.

Въпреки че Байдън е сред най-добрите президенти голфъри в историята на САЩ.