Украинският президент Володимир Зеленски ще обсъди провеждането на втора среща за мир в страната му като тази в Швейцария.

Това стана ясно при пристигането му в Брюксел за участие в Европейския съвет – срещата на върха на ЕС.

„Сега трябва да направим следващите стъпки - да изготвим подробен план с подробни действия за всяка криза, която тази война на Путин донесе на земята ни. Трябва да изготвим този план и да го поставим на масата. Нямаме много време, защото много наши хора са ранени и загинаха на бойното поле и сред цивилните. Затова не искаме тази война да продължи години“, мотивира се Зеленски.

Запитан дали е в контакт с руските власти, той отговори отрицателно:

„Не водя никакъв диалог с тях, защото те нямат никакви планове освен един - как да удължават повече войната.“

Зеленски и председателите на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подписаха споразумение за съвместни ангажименти за сигурността между ЕС и Украйна.

Шарл Мишел изтъкна като голямо постижение на страните членки споразумението за използването на неочакваните печалби от замразените руски активи в полза на Украйна.

„Смятам, че беше изключително важно да дадем сигнал, че не сме уплашени от Русия и сме абсолютно мотивирани и решени. Защото знаем, че ако украинците се борят, за да защитят бъдещето си, те правят това и в защита на общите ни ценности, мечти за повече мир и просперитет“, заяви Мишел.

Украинският президент за пореден път поиска военна помощ за своята страна.