1,4 милиарда евро военна помощ за Украйна ще бъдат налични още през юли, а още 1 милиард – до края на годината.

Това обяви върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел след Съвет „Външни работи“ в Люксембург.

Отпускането на средствата ще стане след изработването на правна рамка, която няма да позволи на Унгария повече да блокира процеса.

Парите са от неочакваните приходи от замразените в ЕС руски активи. Не става дума обаче за самите активи, уточни Борел. Сумата ще бъде насочена към Европейския механизъм за подкрепа на мира (ЕМПМ).

Целите са три – подпомагане на противъвъздушната отбрана на Украйна, за боеприпаси и за подкрепа за промишлеността на страната. 

„За съжаление, все още има една страна, която блокира използването на близо 6 милиарда евро от ЕМПМ“, каза Борел.

Тази страна е Унгария.

„Министрите се споразумяха за правна рамка за използване на печалбите. Разбира се, че след като една страна не участва в решенията за използването им, тя няма право да решава за какво да бъдат определени. Сега ще ускорим, без да имаме този блокаж за ЕМПМ, който ни остава да разрешим“, допълни върховният представител.

По думите му лидерите на страните членки ще го обсъдят на следващия Европейски съвет на 27 и 28 юни в Брюксел.

Утре пък ЕС започва междуправителствената си конференция с Украйна и Молдова, което се смята началото на преговоршите за членство.

Същевременно предстои ЕС да финализира ангажиментите си за сигурността на Украйна. Борел се надява, че те ще бъдат завършени съвсем скоро, за да могат да бъдат подписани в кулоарите на Европейския съвет.

Преди заседанието Борел за пореден път повтори, че Украйна има нужда от помощ сега. След като на срещата за мир в Швейцария е била отворена дипломатическа писта, отговорът на Русия е бил пътуването на президента Владимир Путин до Северна Корея. Той ходи навсякъде, където може да получи оръжие. А това е знак, че руският лидер се готви за готви за дълга война.

Същевременно Жозеп Борел се закани на властите в Грузия, че вратата на ЕС може да се затвори за тази страна. Това ще стане факт, ако правителството в Тбилиси продължи по пътя, по който е поело. Но цената ще бъде платена от грузинския народ.

„Говорим за сериозни неща – за това, че европейската перспектива ще намалее и дори ще бъде отменена“, изтъкна Борел.

Той ще представи днес пред външните министри документ с различни варианти, в които обяснява какво може да се направи в краткосрочен и дългосрочен план.

„Дебатът днес ще бъде ориентационен. Не очаквайте конкретни решения. Но в краткосрочен план може например да се прекрати помощта по Европейския механизъм в подкрепа на мира (ЕМПМ), политическите контакти на високо равнище, някои форми на финансова подкрепа“, обясни дипломат номер 1 на ЕС.