Бившият президент Доналд Тръмп е победителят в първия дебат срещу действащия държавен глава Джо Байдън.

Републиканецът не демонстрира ораторски майсторлък, нещо повече - по време на словесния двубой той изрече множество лъжи. Той обяви, че демократите подкрепят абортите до момента на раждането (лъжа), че при неговото управление границата е била по-сигурна от всякога (лъжа) и обвини бившата председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси, че не е повикала по-рано националната гвардия да успокои страстите при щурма на Капитолия от 6 януари 2021 г. (това е правомощие на президента). Модераторите от Си Ен Ен предпочетоха да не контрират, заради което в момента обират солидни критики в социалните мрежи. 

Лъжите на бизнесмена ще останат в сянката на кошмарното представяне на Байдън. Гласът на демократът бе дрезгав (от щаба му уточниха, че е болен), той правеше множество паузи в изявленията си и гледаше с ужасен израз на лицето.

В даден момент президентът незнайно защо се похвали, че по време на управлението му "победихме "Медикеър" (федералната програма за здравно осигуряване). Тръмп се възползва от гафовете на съперника си и в даден момент се обърна към модераторите и им каза:

"Не съм сигурен какво каза в края на това изречение. Не мисля, че и той знае".

Мнозинството от странните изказвания на Байдън бяха отправени през първата половина на 90-минутния дебат - когато най-много американци гледат. След края на двубоя един от най-влиятелните журналисти на Си Ен Ен - Джон Кинг - обяви, че в момента демократите водят активни дискусии дали да не сменят Байдън преди изборите на 5 ноември.