"Чакам и мен да ме проверят. Чакаме решението на съда за отстранените от ОИК районни кметове. Може въпросът с оставката на Терзиев да го решат по друг начин и да ходим на избори за кмет наесен. Чакам да видя решението на съда следващата седмица за касиране на изборите. Вътрешно чувство имам, че ще има избори. Вижда се, че има целенасочена атака срещу всеки, който иска да промени нещо".

Това каза пред бТВ кметът на София Васил Терзиев. Следващата седмица се очаква решение на съда по жалбата на Ваня Григорова, която оспорва резултатите от местните избори миналата година.

"Ако бъдем осъдени да платим глобите на СДВР, ще ги платя лично. Поемам лична отговорност", подчерта кметът на София.

Така той коментира вчерашните акции на МВР по темата с нововъведенията в движението на София и изказването на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов, че ще бъде наложена глоба на Столична община до 7000 лева.

"За съжаление това, което се случва, е от един малък градски проблем, сме в безумната ситуация, в която сме. Ние сме се съобразили с решението на съда. В момента, в който имаше постановеление, че работата трябва да спре, работата е спряла. Не е сложено колче или боя", каза още Терзиев.

И допълни, че не е работа на министъра на вътрешните работи да инспектира сложени ли са огради.

"Не е работа на кмета това да е централна тема месец и половина при положение, че има много други проблеми, които трябва да се решават, Политизирахме много този проблем и сме в една безумна ситуация и сега не е ясно какво трябва да се направи. Съдът каза спрете –спряхме. Предполага се, че трябва да се върне, но ще искаме тълкувание какво точно казва решението. Предполага се, че трябва да се върне, но към кое? Към 2019 година ли? Ама и то е незаконно според решението на ВАС. Оказва се, че с години маркировката и промяната на движението е незаконна. Дори възстановяването на каквото и да било не е толкова лесно, ако искаме да го направим законно. Важно е да се намери какъв е пътят, по който да бъде решен проблемът", обясни кметът.

Според него става дума за години наред нехайство.

"Няма Генерален план за организация на движението. Изведнъж правим една велоалея и една бус лента и се вкарваме в ситуация, в която целия град страда от политическо позициониране и затова, че някои хора не могат да излязат от кампания.

Ако следваме логиката на СДВР, да преградим булевардите с метална ограда, защото е незаконно, защото е безопасно и да се доближим до мечтата ни за пешеходен център. Това, което се случва, е, че този диалог се води по медиите. Те ни пращат писма, ние им връщаме. Това е тяхна интерпретация какво следва. Има много фриволни работи, които не се споменават в решението на ВАС.

Говорят за някаква строителна площадка. Как решиха, че е строителна площадка, та трябва да я обезопасяваш? Къде е разрешителното по строеж? По ЗУТ ли е? Несериозно е това, което се иска", каза още Терзиев.

И допълни, че е преустановено въвеждането на новата организация.

"Не се е преустановило ползването на новите паркоместа и велоалеи. Те се ползват. Няма строително монтажни работи. Ако вчера Калин Стоянов е бил на строителна площадка, трябваше да носи каска. С Калин Стоянов не си говорим. Няма да сложим плътни огради. Как си представяте да махна всички паркоместа по булевардите? МВР ни пишат разпореждаме, ние ще го обжалваме, защото мислим, че не са издържани", добави Васил Терзиев.

Според него реорганизацията на движението около НДК струва около 400 хил. лева.

"Не ме питайте мен защо няма Генерален план за организация на движението. Питайте тези, които са управлявали 18 години. Има осигурено финансиране. Започнали сме работа. От май месец има група. По този проект се работи. До 2025 година трябва да са готови всички неща, за да се пусне обществена поръчка и през 2027 година той да е готов. Критикуващите – 7 години къде спахте?", коментира още Васил Терзиев.

Той коментира и случая с отстранения кмет на "Илинден".

"Случаят с кмета на „Илинден“ е абсурден. Там е абсурдно. Става дума за някой, който е създал фирма фантом три месеца след встъпване в длъжност", каза Васил Терзиев.