МВР налага глоба от 2000 до 7000 лв на Столична община заради запазването на новата организация на движението по столичните бул. "Витоша", "Патриарх Евтимий" и ул. "Фритьоф Нансен".

Това обяви днес служебният министър Калин Стоянов, който на два крака, специално по този казус, тръгна на проверка дали са предприети действия "по обезопасяване на столични булеварди". В проверката участва и началникът на "Пътна полиция" в столицата комисар Николай Крушарски.

"Още в понеделник МВР изготви нареждане, с което разпорежда да бъде изпълнено решението на ВАС – да спре въвеждането на новата организация на движение в центъра на София. Искаме и да се обезопасят всички поставени елементи, а срокът беше до днес. Тук нищо не се случва", заяви Стоянов.

И добави, че ще има и "евентуален сигнал" до прокуратурата за неизпълнение на съдебно решение, което е престъпение по НК. Пуснат е сигнал и до кмета Васил Терзиев.

Причината за проверката и глобата - решението на ВАС със срок до 27 юни, т.е. днес, да се отстранят промените по движението в центъра на София, които предизвикаха бурни реакции на столичани през последните седмици. Промените бяха критикувани и от опозицията в София в лицето на ГЕРБ и БСП.

По-рано днес Терзиев коментира темата в заседанието на СОС:

"Казва се: "Той Терзиев защо не изпълнява веднага решението на ВАС?". Имаме желание да го изпълним и много пъти сме казвали, че вярваме в институциите, и когато ВАС отсъди нещо, ние се съобразяваме. Въпросът е, че освен да спрем незабавно работата (нещо, което сме направили) какво друго следва? Към какво точно трябва да възстановим?

Промените от 2019 г. са също толкова незаконни, но някои от експертите, които в момента пускат жалби, тогава са били по-ангажирани да работят със и за общината. Ако действаме прибързано, може да се окаже, че всичко, правено от 2016 г. насам, може да е незаконно."

В социалните мрежи той добави, че всичко това е заради неактулизирания от Фандъкова Генерален план за движението в София, и че сега не е време за прибързани стъпки.

"МВР обаче не мислят така. Забързано разпоредиха да оградим с плътна строителна ограда паркоместата и велоалеите. Кой помисли къде ще паркират живеещите в района, кой попита къде ще паркират хората в неравностойно положение, а кофите за отпадъци заграждаме ли, а къде ще минават велосипедистите - по тротоарите или на пътното платно?", отбеляза той.

Според него това би затруднил гражданите, затова ще го обжалват.

"ПР разходките на министър и началникът на Пътна полиция няма да подобрят живота на хората", отсече кметът.

И отбеляза, че Столична община ще поиска от ВАС да разтълкува постановения акт. 

На 20 юни ВАС отсъди като трета инстанция, че зам.-кметът по транспорта Илиян Павлов е променил движението, без да спази изискванията, без промените да са минали съгласувателна процедура или да са одобрени от СОС.

Кметът Васил Терзиев защити екипа си и отказа да иска оставката на своя заместник. Но също така призна, че промените не са "комуникирани добре", и преди последна инстанция обеща да изпълни решението на съда, ако то обяви действията им за незаконосъобразни. Промените са стрували на столичани над 500 хил. лв.

Личното обхождане на място разгневи Спаси София. От формацията изпратиха редица въпроси до МВР, сред които:

  • Патрули по улиците: Кога МВР ще осигури необходимия брой патрули, за да се въдвори ред и да има контрол в София?
  • Премахване на задържани автомобили: Кога МВР ще премахне стотиците задържани автомобили, блокиращи улиците около РПУ-тата, за да освободят места за паркиране?
  • Незаконно паркиране на служители: Кога МВР ще нареди на служителите си да спрат да паркират незаконно, оставяйки служебни знаци на предните стъкла?

И попитаха:

"Вътрешен министър или ПР на ГЕРБ е Калин Стоянов?"

Ето и пълното съобщение на МВР:

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов и началникът на "Пътна полиция" – СДВР комисар Николай Крушарски започнаха проверка дали са предприети необходимите действия за обезопасяване на участъци по централни софийски булеварди.

Инспекцията е във връзка с разпореждане, в което са посочени задължителни за изпълнение действия, едно от които - със срок до 27 юни – се отнася до обезопасяване по булевардите „Витоша“ и „Патриарх Евтимий“, и ул. „Проф. Фритьоф Нансен“.

Борис Бонев: Вътрешен министър или ПР на ГЕРБ е Калин Стоянов?

Председателят на "Спаси София" и защитник на промените Борис Бонев отправи остри критики към министъра и го обвини в "безпрецедентна намеса на министерството в работата на Столичната община".

"Министърът на вътрешните работи и СДВР продължават своята ПР акция срещу Столична община, обслужвайки ГЕРБ", пише той в социалните мрежи.

В предишния кабинет Стоянов бе считан за човек на ГЕРБ. Бе оставен на поста от служебния премиер и бивш председател на НС от ГЕРБ Димитър Главчев.

Според Бонев срокът за поставяне на плътни строителни огради около велоалеите, бус-лентата и паркоместата на "Витошка" и "Патриарха" още не е изтекъл. Основна негова теза е и че въобще няма план на София - още от времето на управлението на Фандъкова, и ако се следва буквата на закона и решението на съда, това би значело и да се върнат трамваите по пешеходната част на "Витошка".

Той поставя и 7 въпроса за работата на МВР в София, подчертавайки абсурдността на това двама висши администратори да проверяват улица. Общинският съветник пита кога МВР ще осигури достатъчно патрули за София, кога ще се премахват задържаните автомобили около РПУ-тата, кога ще наредят на служителите си да спрат да паркират незаконно, и още.

"Мога да продължа и по други теми - битова престъпност, мигранти, борба с корупцията и други, но първо да отговори на тези, преди да се грижи за велоалеите и паркингите на София", заключва Бонев.