Държавният дълг на Франция нарасна до 110,7 на сто от БВП за първото тримесечие на годината спрямо 109,9 % към края на 2023 година.

Въпреки че спрямо първото тримесечие на 2023 г. задлъжнялостта спада от 111,9 на сто от БВП, ситуацията продължава да предизвиква загриженост. На 19 юни Европейската централна банка (ЕЦБ) призова правителствата на страните от еврозоната незабавно да подобрят публичните си финанси.

Публичният дълг на Франция, който се увеличи значително в резултат на пандемията, нарасна с 58,3 млрд. евро до 3,159 трилиона евро, съобщава националната статистика, цитирана от Франс прес. Лошото състояние на публичните финанси е една от централните теми на ранната предизборна кампания, посочва БТА.

Германският финансов министър Кристиан Линднер предупреди вчера, че Франция може да стигне до "бюджетна трагедия", ако следващото правителство следва бюджетна политика, увеличаваща дефицита.

Линднер коментира още, че Франция може да преживее момент, сравним "с някои бюджетни решения на правителството на Тръс" във Великобритания, които са довели до това тя да загуби "доверието си пред капиталовите пазари". Министърът на финансите на Германия коментира и че се надява при подобен случай ЕЦБ няма "да бъде призована" да подкрепя Франция на финансовите пазари.

Френският държавен дълг се увеличава с 44,4 млрд. евро, а този на администрациите за социално осигуряване е нараснал с 12,9 милиарда евро. Задлъжнялостта на местните публични администрации скача с едва 800 млн. евро, а тази на различните органи на централната администрация - с 200 млн. евро.

Международната рейтингова агенция "Стандарт енд Пуърс глоубъл рейтингс" (S&P Global Ratings) понижи рейтинга на Франция в края на май.