В изпълнение на чл. 99, ал. 1 от Конституцията на Република България президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС, на 1 юли 2024 г. от 9.00 часа. Това съобщи пресцентърът на държавния глава.

С това действие на Радев се завърта рулетката с мандатите за съставяне на редовен кабинет в рамките на 50-ото Народно събрание.

Така до понеделник ГЕРБ и лидерът на партията Бойко Борисов трябва да решат кой да е кандидат-премиерът. След това те ще имат седем дни да предложат проектокабинет.

Към момента няма индикации за оформено мнозинство. Напротив, Борисов е вдигнал ръце и обяснява, че най-вероятно ще се ходи на поредни предсрочни парламентарни избори.

Той заяви и че все пак смята да предложи кабинет на малцинството - „изцяло на ГЕРБ“, явно в опит да демонстрира, че е независим от ДПС и Делян Пеевски.

„Аз ще покажа отговорност, всичко останало е спекулации. Няма никаква договорка с ДПС. В смесените райони нашата битка е с ДПС. Ще предложа правителство на отговорността. Ако излезе партия с физиономията си и го подкрепи, ще избегнем избори. Но ми трябва партия, не ми трябват няколко човека, които вие да пишете.... каза Борисов в сряда.