Бойко Борисов обвини почти всички, включително и избирателите, за това, че вероятно няма да може да се сформира редовно правителство и ще се ходи на поредни извънредни парламентарни избори. Лидерът на ГЕРБ говори пред парламентарни репортери и тази сутрин.

Той отново обясни, че проблемите с влизането на България в еврозоната са свързани с протестите срещу последното му правителство през 2020 г., с които някои все още се гордеели.

„Чудовищна инфлация, помните какво беше през тези три години“, обясни Бойко Борисов. И от Северна Македония виждали „колко е разсипана държавата“ и че „на практика няма институции, няма единна политика“.

Не можело дори да се сформират комисии в Народното събрание.

„Ние дори не можем да приемем едно нещо да сработи! Това е всичко наследено и виновниците за това са тези, които го започнаха. Тогава, ако си върнете архивите, предупреждавах – България ще влезе в изборни спирали, няма да има нищо стабилно, ще се отклоним от всички пътища“, оплака се Бойко Борисов.

След въпрос кои са тези (виновници), които са започнали това, лидерът на ГЕРБ обясни:

„Започнаха го ПП-тата, ДБ-тата, Божков, Радев и всички, които тогава излизаха на площада. Резултатът, жътвата е тотално сриване на всичко и нито една положителна новина за България.“

На питане кой може да предложи ГЕРБ като консенсусна фигура за премиер, за да се излезе от изборната спирала, Борисов обвини репортерите, че не виждат какво се случва и че поставят „каруцата пред коня“.

„Вие не виждате или не искате да слушате начина, по който се държат политическите партии. В момента ние сме в митинг на предизборна кампания. Абсолютна безотговорност! И тука чакат кой ще мигне пръв, за да направи нещо за държавата. Ма каква еврозона бе, господа! Ние бяхме там. С ГЕРБ. Чакалнята, банковият съюз... Ако сега, днеска имахме стабилно правителство, доминирано от нас...“, заобяснява Бойко Борисов и добави, че решението за влизането в еврозоната било политическо.

Той бе попитан какво може да се направи, за да има нова „сглобка“ или друг вариант правителство.

„Аз мога да се обърна само към избирателите на ГЕРБ. Много ясно им казах, че ако имаме над 80 депутати, такъв разговор нямаше да имаме. Само че избирателната система, която никой не иска да обсъждаме, защото на всички им е изгодно да има много малки партии и само се замеряме с обвинения...“, каза още Борисов. От думите му вероятно трябва да се разбира, че следва да се вдигне прагът за влизане в парламента. Преди дни той поиска въвеждане и на гръцката избирателна система, която дава голям бонус на първата политическа сила.

След въпрос за поредицата от шест неуспешни опита на ГЕРБ да състави правителство (през последните три години и половина) Борисов се оплака:

„Ами с 68 депутата при това, което чувате в парламента отговорността е моя – така е, права сте. Права сте!“

Ще предложат ли от ГЕРБ програма за управление, за да привлекат подкрепа от други политически сили? Бойко Борисов не хареса и този въпрос: „Ние програмата за разлика от другите партии я презентирахме пред вас, имате я раздадена цялата, разпечатана, всички партии я имат и на преговорите с нея излизаме напред. Само че тук за програма не се говори. Тук за програми не става въпрос...“

След това Борисов отново заговори за магистрали и как те сега не се строят.

„Тотално провалено всичко, господа и дами!... Ако има такъв магьосник да може да сформира нещо между партии, които искат да се бият вътре, които са си били разпределили как ще се бият – ами съжалявам. Когато съм могъл и съм имал над 80 депутати, съм носил отговорност. Ако нашите избиратели сега на следващите избори положат максимум усилия и изкараме над 80 депутати, ще поемем отговорност. Ясно и точно“, заяви още лидерът на ГЕРБ.

Попитан какви биха били условията за подкрепа евентуално на третия проучвателен мандат за съставяне на експертно правителство, Бойко Борисов каза:

„Това са глупости за експертното правителство. При нас всички са експерти. Никой не е завършил училището на г-н Паница, а аз съм бил само лектор там, така че...“

„Има партия победител с над 11% и всички могат да излязат и да кажат условията си, за да го подкрепяме. Всички излизат обаче и все повече се чува във вашите медии – ГЕРБ да поеме отговорност, но всички казват „ние ще сме опозиция“. Страхотно! Евроопозиция щели да бъдат. Най-корумпираната партия казва „ние сме актикорупционни“. А па другите били корупционни. Всеки си говори, без да мисли, без никакъв факт, без никакво доказателство. Точно обратното – кешът е доказателство за тях!“, каза още Бойко Борисов.

(Не е вярно, че всички са казали, че са опозиция. Това е заявката само от страна на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Борисов обаче и днес визира само тях като вариант да се състави управление, б.р.)

Бившият депутат от „Патриотичния фронт“ Димитър Байрактаров, който сега се изявява като репортер, припомни на лидера на ГЕРБ, че през 2014 г. се стигнало до успех при съставянето на кабинета „Борисов 2“.

„Но ние имахме 90 депутати“, отвърна бившият премиер.

Той изрази недоволство, че се искат оставките на главния прокурор Борислав Сарафов и на председателя на ДАНС Пламен Тончев, при положение че вчера посланикът на САЩ у нас „ги поощрява и поздравява“.

След въпрос ще има ли кабинет в рамките на 50-ото Народно събрание и кой може да го състави, Бойко Борисов заяви:

„Никой не може да го състави. От това, което сега послушах вътре (в пленарната зала – б.р.) - никой не може да го състави.“

Попитан дали би поканил ПП-ДБ на разговори за кабинет в някой манастир, лидерът на ГЕРБ посочи:

„Най-нормалното, най-стабилното е между първата, втората и третата (политическа сила в парламента). Това е най-стабилното. И всички останали тогава с експерти, с хора, които действително са добри да бъдат вкарани в правителството и да се управлява стабилно.“

Припомняме, че първа, втора и трета сила в този парламент са съответно ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ.

През последните дни неформалният водач на партия „Величие“ Николай Марков неколкократно поиска среща с Борисов, за да чуе предложения за подкрепа на евентуално правителство с първия мандат. До момента обаче лидерът на ГЕРБ не откликва, макар че това, изглежда, е единственият възможен вариант за реализация на кабинет с мандата на първата политическа сила.

Припомняме, че ПП-ДБ, „Възраждане“ и БСП отказаха дори да се явят на среща с излъчения от Борисов преговорен екип на ГЕРБ, състоящ се от три дами.

В „Има такъв народ“ подходиха по друг начин. Те се явиха на срещата, но след това обявиха, че няма да подкрепят нито първия, нито втория проучвателен мандат, който се полага на ДПС.

ДПС е единствената, която заяви готовност да гласува „за“ правителство с мандата на ГЕРБ. Двете формации обаче нямат мнозинство и са поставени във фактическа изолация заради реномето им на корупционни групировки, което ги прави „токсични“ за всички останали партии.