В понеделник президентът връчва първия мандат за съставяне на правителство - на ГЕРБ. Какво ще направи Бойко Борисов с него? Как ще изглежда то - самостоятелно правителство на първата партия без мнозинство, или открито партньорство с ДПС и други?

По темата разговаряме в Z-Каст с проф. Румяна Коларова, политолог и социолог.

Според нея кабинет на малцинството на ГЕРБ е един от най-вероятните работещи варианти за бъдещо правителство - и това би дало шанс на партиите, които искат да борят статуквото на ГЕРБ, най-добър шанс за това.

"Стана ясно, че чрез избори не може да бъде ограничен тъй наречения "модел ГЕРБ" или "модел ДПС". Единственият начин да ги ограничиш във властта е да си партнираш с тях и по някакъв начин да се опитваш да блокираш действия, които са неприемливи. Ако оценяваме форматите на кабинет, при които контролът и коригиращата роля над ГЕРБ и ДПС е най-силно, определено това е кабинет на малцинството."

Ако ПП-ДБ не направи така, че да има такъв кабинет, ще се отиде на нови избори и обединението само ще загуби от това, смята Коларова.

"Кабинет на малцинството е много по-стабилен от минимално печелившата коалиция, в която всеки малък партньор може да изнудва, и във всеки един момент да доведе до край на кабинета", отбеляза тя. "Българските политици и българските избиратели, всъщност, имат едно предпочитание към този тип коалиции."

Има ли полезен ход "Възраждане"? 

Какво се случва с БСП и страдаме ли от това, че вече в България няма силна левица?

Може ли да се случи нещо с втория мандат на ДПС?

И още за предишните кабинети и партньори на ГЕРБ - гледайте и чуйте в новия, 160-ти епизод на Z-Каст:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.