Телевизионният дебат в САЩ разсърди не само американския, но и българския зрител. В продължение на 90 минути слушахме двама пенсионери в дементна криза. Единият се опитваше да си спомни кой е и защо е тук, а другият така се овъртя в лъжи и измислици, че самият той накрая забрави кой е и защо е тук. Ако питаме средностатистическия избирател, след тоя дебат трябваше  двамата доброволно да си идат там, където им е мястото. В старческия дом и в психиатрията.

Наистина възмутително и ако съдим по реакциите на българския избирател, можем да установим, че той е по-информиран, по-готов да иде до урната и по-решителен, когато става дума за чужди избори. Ако в българските гласуваха толкова хора, колкото се възмущават от американските, щяхме да имаме поне двойна избирателна активност.

За да не загубя обаче възрастната аудитория и да не бъда обвинена в ейджизъм, ще спомена нещо неприятно и за по-младите. Мислите, че те могат нещата по-добре? Ами погледнете Франция. Там пък обратната работа. 46-годишният Макрон ще загуби изборите не толкова заради Льо Пен, колкото заради 28-годишния модерен ляв Бардола. Бардола е известен най-вече с това, че е известен. Той пуска клипчета в Тикток, разказва вицове, които не са по-дълги от минутка, имитира прическите на Ив Монтан и много внимава в това да не загуби аудиторията си с нещо скучно или не толкова добре изглеждащо - като позиция по сериозен политически въпрос. Бардола работи върху външния си вид повече, отколкото върху политическата си програма.

Толкова за уменията на родените по време на войната и поколение Z.

Ще каже човек, че само бейбибумърите (родените през 50-те и 60-те) и поколението Х (родените през 70-те) могат да се справят с управлението. Обаче па, погледнете към България. Бейбибумър до бейбибумър, хикс до игрек и страната се върти в кръг от 30 години. Състезанието между всички е - кой ще излъже най-добре.  

„Светлото бъдеще идва“ беше сменено от „45 години стигат“, което бе сменено от „Ще ви оправя за 800 дни“, което бе сменено  „Европейското развитие на България“, което беше сменено от „Ще ви изчегъртаме“, което е напът да бъде сменено от „Да се завърнем в обятията на Русия“, макар че то в момента губи по точки от „365 с един удар“.

При последното става дума за най-новото явление на политическия небосклон  - партия „Величие“ и изказването на собственика й, че би правил секс с 365 жени в годината, за да помогне на България. Човекът просто явно разбира израза „аз ще ви оправя“ по небуквалния начин.

Мисля, приятели, че ако пак се налага да вярваме и да чакаме някой да ни оправи, най-сетне сме попаднали на правилния. Ивелин ще ни покаже как се любят 365 жени за 365 дни без почивка и от чисто родолюбие, пък току-виж наистина ни оправил.

И в двата смисъла, та най-сетне някой поне ще е бил честен с нас от самото начало.