Президентът Джо Байдън обяви, че възнамерява да се изправи срещу републиканския си съперник Доналд Тръмп на изборите през ноември, въпреки катастрофалното си представяне на дебата на 27 юни, на което държавният глава допусна множество словесни гафове.

"Знам, че не съм млад човек, да кажа очевидното", обяви Байдън по време на митинг. "Не ходя толкова лесно, колкото преди, не говоря толкова гладко, колкото преди, не дебатирам толкова добре, колкото преди. Но знам едно нещо - знам как да казвам истината"(...) Знам това, което милиони американци знаят: когато те пратят в нокдаун, трябва да се изправиш", провикна сe той.

"Нямаше да се кандидатирам отново, ако не вярвах с цялото си сърце и душа, че мога да върша тази работа. Залогът е твърде висок", предупреди Байдън.

След дебата някои колеги на президента от Демократическата партия заговориха за необходимостта да бъде издигната друга номинация за изборите. Говорителят на предизборния щаб на президента Майкъл Тайлър отхвърли подобна възможност.

"Предпочитаме да имаме една лоша нощ, отколкото кандидат с лоша визия за това - докъде иска да изведе страната", посочи той.

Хаким Джефрис, лидерът на Демократическата партия в Камарата на представителите на САЩ, избегна директен отговор на въпрос дали все още поддържа Байдън.

"Подкрепям кандидатите. Подкрепям демократичното мнозинство в Сената. Ще направим всичко възможно да си върнем Камарата на представителите през ноември. Благодаря на всички", обяви той пред репортери.

Категорично зад президента застанаха бившите държавни глави Бил Клинтън и Барак Обама.

"Има и лоши нощи на дебати. Повярвайте ми, знам. Но този вот все още е избор между някой, който се е борил за обикновените хора през целия си живот, и някой, който се грижи само за себе си", написа Обама в X.

Лъч надежда за Байдън е фактът, че само 48 милиона американци са гледали дебата - далеч по-малко от 73-мата милиона, които проследиха последния словесен двубой между кандидатите през 2020 г.

Ако президентът все пак реши да се оттегли, партията ще разполага с по-малко от два месеца, за да избере друг кандидат на националния си конгрес, който започва на 19 август – потенциално хаотичен процес, който може да противопостави Камала Харис, първата чернокожа жена вицепрезидент на САЩ, с други високопоставени фигури от Демократическата партия.