Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан обяви създаването на новата крайнодясна популистка фракция в Европарламента, в която ще участва и „Възраждане“.

Тя е сформирана от партията на Орбан и партии от Австрия и Чехия.

Партията ще се казва "Патриоти за Европа" и в нея влизат унгарската управляваща партия „Фидес“, австрийската FPÖ и чешката ANO. Според Орбан скоро тя ще събере още членове и да се превърне в "най-голямата група от десни сили в Европа".

"Тогава само небето ще е нашата граница", каза Орбан, чиято страна поема ротационното председателство на Съвета на ЕС в понеделник до края на годината.

За създаването на парламентарна група ще са необходими депутати от поне четири други държави от ЕС.

"Този съюз трябва да бъде ракета носител", каза Херберт Кикъл, лидер на австрийската десница FPÖ.

Чешкият лидер на либерално-популистката АНО, бившият министър-председател Андрей Бабиш, обясни, че новата група в Европейския парламент ще се съсредоточи преди всичко върху защитата на националния суверенитет спрямо ЕС, борбата с нелегалната миграция и отмяната на климатичните мерки на "зелената сделка".

Дясната опозиционна партия FPÖ, опозиционната либерално-популистка партия ANO и дяснопопулистката партия Fidesz получиха най-много гласове на европейските избори в своите страни. Fidesz има единайсет евродепутати в новия Европейски парламент, ANO - седем, а FPÖ - шестима. Общо те имат 24 от общо 705-те представители в органа на ЕС.

Докато партията „Фидес“ не принадлежи към нито една група в Европейския парламент, откакто напусна консервативната Европейска народна партия (ЕНП), FPÖ преди това беше част от дясната група ID, заедно с Националния сбор (RN) и изключената „Алтернатива за Германия“. Наскоро Бабиш обяви оттеглянето на партията си от либералната европейска парламентарна група "Обнови Европа".