Представителите на "Възраждане" в Европарламента ще се присъединят към нова група, която ще създаде германската крайнодясна партия "Алтернатива за Германия", съобщи в. "Шпигел". Тя се оформя като групата на пропутинските представители в ЕП.

През май крайнодясната група "Идентичност и демокрация", в която основен играч е "Национален сбор" на Марин Льо Пен изключи "Алтернатива за Германия" заради поредица разкрития за руско финансиране на партията и откровената проруска позиция на лидерите й. АзГ има 14 евродепутати в новия парламент.

Затова "Алтернатива за Германия" прави нова група - "Шпигел" е разбрал за нея по вътрешни имейли, в които германските крайнодесни са поискали зала и кетъринг за 100 души за учредяване на нова група.

Освен Станислав Стоянов, Петър Волгин и Рада Лайкова - тримата евродепутати на "Възраждане", в новата група влизат още румънската "SOS Румъния“ на Диана Шошоака, испанската "Купонът свърши“, гръцката НИКИ ("Победа“), полската Конфедерация "Свобода и независимост“, словашката "Движение Република“ и унгарската Движение "Наша родина“.

Групата вероятно ще се казва "Суверенистите", разказва още "Шпигел". 

Основен приоритет на групата ще бъде повече власт за държавите членки и по-малко в брюкселската бюрокрация. А другата съществена цел е да бъде спряна войната в Украйна - чрез мирни преговори. В реториката на всички тези партии това означава Украйна да приеме исканията на Русия и да отстъпи нападнатите територии и амбицията си да стане част от НАТО и ЕС.