Тежката изборна загуба изисква сериозно и задълбочено усилие за промяна и надграждане на работата на коалицията, защото само така може да се гарантира, че тя ще може да започне да си връща загубените избиратели.

Това се казва в съобщение на "Да, България" сред проведено днес заседание на Националния съвет на партията.

Приет е бил и мандат за участие на формацията в започналото предоговаряне на коалиционното споразумение с цел надграждане и разширяване на коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България". 

"Националният съвет, изхождайки от необходимостта от надграждане и развитие на коалицията ПП-ДБ, но и от предприемането на сериозни мерки за промени, с оглед изключително лошия резултат на изборите и натрупалите се слабости и проблеми в работата, прие мандат за участие в разговорите за предоговаряне на коалиционната формула, за което вече има съгласие между трите партии в коалицията", съобщават още от партията.

В прессъобщението се посочва, че приетият днес мандат за участие в предоговарянето на коалиционното споразумение предвижда гаранции за надграждане и разширяване в следните посоки: механизми за колективно вземане на решения и представителство; запазване на идеологическите идентичности на формациите в коалицията, като условие за разширяване на тяхната обща подкрепа; единна и съгласувана комуникационна политика; подбор на кандидати за изборни позиции, основан на качествени критерии; насърчаване на включването на граждански кандидати и използване на преференции при гаранции за етичност; честен диалог с избирателите.

Националният съвет е потвърдил решението народните представители от „Да, България“, в рамките на общата парламентарна група на ПП-ДБ, да бъдат опозиция на модела на управление на ГЕРБ и ДПС. Обсъдил е и предстоящите процедури за промени в устава и избор на нови национален съвет, национална контролна комисия и председател на Движението.