Днес президентът връчва първия мандат за съставяне на правителство. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече заяви, че ще предложи правителство на малцинството – т.е. правителство, излъчено от неговата партия, което ще разчита на подкрепа от други партии, без да има сформирано официално парламентарно мнозинство.

Ето какво е разпределението на мандатите в парламента:

ГЕРБ-СДС  - 68

ДПС  - 46 

"Продължаваме Промяната-Демократична България" - 39

Възраждане - 38

БСП - 18

Има Такъв Народ - 16

Величие - 13

Нечленуващи в ПГ – 2

Единствената партия, която заяви, че ще подкрепи правителството, излъчено от ГЕРБ, е ДПС. Така правителството на малцинството може да разчита на 114 гласа "за". 

До скоро бяха 115, но съпредседателят на ДПС Делян Пеевски започна чистка в движението и един негов депутат бе изключен от групата. Дали ще има и други изключени, докато дойде време за избор на правителство – предстои да видим.

Така пред правителството на малцинството има два варианта за успешен избор. Единият е да получи подкрепа от поне 7 депутати от други парламентарни групи. Така то ще има 121 гласа и ще бъде избрано.

Другият вариант е поне 13 депутата да отсъстват от залата по време на избора. Така присъстващите в залата ще бъдат 227. И 114-те гласа на ГЕРБ и ДПС ще бъдат достатъчни, за да бъде избрано правителство. Дори всички останали 113 да гласуват "против" или "въздържал се".

Правителство се избира с гласовете на повече от половината от присъстващите. Не е задължително поне 121 да гласуват в негова подкрепа.

Въобще в парламента 121 гласа се изискват в много малко случаи. Единият е при вето на президента. За да бъде то преодоляно трябват 121 гласа.

Другият е при вот на недоверие. За да бъде той успешен опозицията, която го е внесла, трябва да събере в негова подкрепа 121 гласа.

С други думи - правителство се избира по-лесно, отколкото се сваля.