На последната национална конференция на ДПС Делян Пеевски бе избран за СЪпредседател. От тогава насетне пресцентърът на партията го титулува "председател", което реално не отговаря на истината.

Но това, че пресцентърът на движението угодничи на новия силен човек - пред когото дори почетният председател Ахмед Доган си трае, ако се вярва на слуховете - е нормално. Въпросът е защо всички национални телевизии правят същото.

Последното изявление на Пеевски бе, когато той обяви "новото начало". Реално това означава разчистване на хора в партията, които очевидно се неудобни за него.

Във всички национални телевизии – БНТ, бТВ и Нова при отразяването на новината Пеевски бе титулуван ПРЕДСЕДАТЕЛ.

Ето как отрази новината БНТ.

Ето как отрази новината бТВ.

Ето как отрази новината Нова тв.

Може да е редакторско недоглеждане, разбира се. Но има и друго, далеч по-неприятно обяснение.

Че всички национални телевизии също са нещо като пресцентрове на ДПС. И че влиянието на Пеевски в медиите, включително в националните телевизии, продължава да е изключително силно. И това има значение за цялостната им редакционна политика - темите, с които се занимават, гостите, които канят, новините, които отразяват или не отразяват.

Грешката на телевизиите се допуска и от много други медии. Само че телевизиите с национален обхват са онези медии, от които българското общество се информира в най-голяма степен. И за това тяхната отговорност е далеч по-голяма.