Чистката в ДПС продължава. Този път на мушка е знаковият за Движението депутат - енергийният експерт Рамадан Аталай. Областният съвет на ДПС Пловдив е снел доверие в него и иска оставката му от парламента. А мотивът вече се превръща в стандартен - изборните резултати.

Изненадващата новина съобщиха "Фокус" и пловдивският сайт "Марица". 

Рамадан Аталай беше водач на пловдивската листа на ДПС в 17 МИР на вота на 9 юни. Партията получи 6427 гласа, при 7811 на изборите през април м.г. Излиза, че 1384 гласа по-малко са взели главата на дългогодишния депутат на Движението, един от доайените в Народното събрание, избран за пръв път още в 38-ото НС от 1997 г.

"Не става дума само за тези резултати, Рамадан Аталай е първи в нашата листа на последните пет вота и тенденцията е низходяща", цитира в. "24 часа" лидера на ДПС за Пловдивска област Юксел Расим.

Последната дума ще има ръководството на партията, т.е. Делян Пеевски, който взима решения и ги свежда до актива. Като избран народен представител обаче Аталай не може да бъде принуден да напусне НС, решението е лично.

Чистката в Движението започна с изненадващата оставка на друго знаково лице на партията - бившата евродепутатка и зам.-председател на НС Филиз Хюсменова. Тя бе обвинена за... лоши резултати във Варна. Разликата спрямо предходния вот са "цели" 1711 гласа. Но са съпоставими с резултата на Движението в годините назад. 

ДПС във Варна пусна на страницата си във фейсбук обръщение от името на Хюсменова, с което тя поема вина. И на следващия ден го изтри. 

Междувременно обаче съмнителни медии вече бяха замесили името й в криминален сюжет с арестувания областен лидер на партията й Сали Табаков - без никакви доказателствта за твърденията им, че е разпъвала чадър над него (действията на прокуратурата срещу Табаков съвпаднаха синхронно с полит акцията срещу Филиз Хюсменова - б.р.).

Второто издание на чистката бе посветено на Айсел Руфад - областният лидер в Шумен и също избран депутат. По времето в което Хюсменова поемаше лична вина, както Клуб Z писа, областният съвет се е събрал, като новината от него бе отстраняването на Руфад. Обвинението, познахте - пак слаби изборни резултати - този път в Турция, където факт, за разлика от друг път Движението не можа да амбицира гласоподавателите и бе регистрирана ниска избирателна активност.

За разлика от Хюсменова обаче, чиято оставка като депутат бе тихо подадена и гласувана, разжалваната Руфад явно е отказала да напусне НС. Така в четвъртък изнненадващо в края на заседанието председателката на НС Рая Назарян просто съобщи, че парламентарната група на движението е изключила депутатката Айсел Руфад. Тя остана независим народен представител.