Индия разработва ракета носител от следващо поколение, с която планира да отвежда индийски астронавти до Луната, съобщи индийската телевизия Ен Ди Ти Ви на сайта си. 

Ръководителят на Индийската организация за космически изследвания (ISRO) Шридхара Паникер Сомнат каза в интервю за Ен Ди Ти Ви, че ракетата е кръстена NGLV (Next Generation Launch Vehicle) или още „Сурия“ - богът на слънцето в индуизма (Soorya).

„Създаваме нова ракета, наречена NGLV или „Сурия“. В момента е на етап проектиране и ще има нови двигатели с течен кислород и метан, които ще се използват за долните степени, а горните ще имат криогенен двигател“, каза Сомнат. 

Той добави, че „Сурия“ ще бъде много по-голяма от досегашните ракети. Ще може да транспортира над 40 тона полезен товар в ниска околоземна орбита. Това е от изключително значение за мисиите за полети на хора в космоса.

„Надяваме се, че до 2040 година ракетата „Сурия“ ще изпрати индийския космически кораб „Гаганян“ на повърхността на Луната“, добави той. 

Индия активно развива национални космически програми, включително и до Луната. На 23 август 2023 г. спускаемият модул на индийската мисия „Чандраян-3“ успешно кацна близо до Южния полюс на спътника на Земята, с което Индия стана първата държава, успяла да достигне мястото. Южноазиатската република е и четвъртата страна в света, постигнала меко кацане на Луната след СССР, САЩ и Китай. Миналия октомври индийският министър-председател Нарендра Моди призова космическия отдел на страната да изпрати първата експедиция от индийски астронавти на Луната до 2040 г.