Един участник се е явил на търга за недостроените сгради в Пловдив на „Българска банка за развитие“ (ББР). Припомняме, че държавната банка обяви имотите за продажба през май при начална тръжна цена 33 016 200 лв. без ДДС. Това вероятно е рекордна стойност от пускането на електронната платформа за електронни търгове, която се управлява от Агенцията за публичните предприятия и контрол (бившата Агенция за приватизация).

В случая става въпрос за поземлен имот в града под тепетата с площ 6994 кв.м с няколко недостроени сгради в него. Мястото е до спортна зала „Колодрума“.

На търга се е явил само един играч – дружеството „Ресурс фонд“ ООД. То е наддало веднъж със съответната стъпка от 660 324 лв. Така е достигната цена 33 676 524 лв. без ДДС.

„Ресурс фонд“ е със седалище в София и е с управител Петър Йорданов Господинов. Дялове в дружеството имат три други фирми, както и Петър Господинов като физическо лице.

Мажоритарен акционер с дял от над 73% е „Адориа Трейд“ ЕООД, чийто управител и едноличен собственик на капитала е лице с имена Николай Кирилов Димитров.

Над 26,4% притежава фирмата „Сентрал Кепитъл Дивелъпмънт“.

Дял от 0,18% в „Ресурс фонд“ има „Спортланд“ АД. А Петър Господинов е с 0.0012%.

Припомняме, че ББР обяви пред Клуб Z, че сградите са придобити през 2015 г. от реализирано обезпечение след необслужване на кредит и предприети действия в защита на интересите на ББР.

„Стойността на инвестицията е отговаряла на оценката на обезпечението, изготвена от частен съдебен изпълнител към датата на образуване на изпълнителното дело“, заявиха още от държавната банка.

Заради липсата на числова конкретика не става ясно какви са били разходите на ББР по отпускането на заема и доколко парите от търга ще компенсират загубите.