България и Азербайджан са се споразумяли да задълбочат енергийните си отношения, за да гарантират доставките на природен газ.

Това стана ясно от шестото заседание на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество в Баку. През май беше съобщено, че Азербайджан може да доставя допълнителни количества природен газ за страната ни и региона, припомня Министерство на енергетиката.

Сред темите на разговора между служебния енергиен министър Владимир Малинов и министъра на икономиката на приемащата страна Микаил Джаббаров е бил и предстоящият конкурс за търсене и проучване на нефт и природен газ в Блок 1-26 "Хан Тервел" в Черно море. С енергийния министър Парвиз Шахбазов българската делегация е обсъдила развитието на проекта за изграждане на подводен електрически кабел в Черно море.

София е изразила силна подкрепа за бъдещото разширяване на Южния газов коридор.

"Благодарение на отлично развитата ни газопреносна инфраструктура, българската страна може да приеме допълнителни доставки, които ще повишат енергийната сигурност не само в България, а и в целия регион на Централна и Югоизточна Европа", казал е Владимир Малинов, цитиран от ведомствения пресцентър. 

Обсъден е и проектът за създаване на Зелен енергиен коридор, в който България е партньор. Търсенето на зелена енергия нараства не само в България, но и в целия регион, отбелязъл е Малинов.

Служебният енергиен министър се срещнал и с министъра на земеделието на Азербайджан Меджун Мамедов, посочва се още в прессъобщението.