Заплахи, компромати, подкупи, опит за овладяване на "Величие", за да се постави в услуга на други формации.

Така може да се резюмира разказът на идеолога на партията Ивелин Михайлов пред Нова тв днес, в който той обвини част от парламентарната група (ПГ), начело с председателя ѝ Николай Марков, че е "пробита" - за да подкрепи първия мандат за съставяне на правителство.

"Още от първия ден г-н Марков закъсня за парламента като каза причините. След това наблюдавахме промяна в поведението му и, като председател на ПГ, е нормално хората в нея да го слушат", започна Миихайлов.

След фиаското с Анна Александрова от ГЕРБ, която бе подкрепена от част от депутатите на "Величие" за шеф на комисията за правилника, имал среща с Марков и с депутата Дарин Георгиев. Казали му, че са склонни да подкрепят програмно правителство - с третия мандат. Той отговорил, че това ще е отстъпление от идеите на партията. Имал запис на разговора, който обеща да изчисти и изпрати в телевизията.

На въпрос защо изобщо е записвал, Михайлов отвърна: защото получил заплахи, че ако не се прехвърли властта в партията към "полковника" (разбирай Марков), щял да бъде унищожен. Чудел се от кого идват тези заплахи. Но пък от думите му се разбра, че те са му били предадени от Марков.

"Заплахите са, че няма да мога да си намеря място в нито една точка в света. Дори му казах "Полковник, ако стане така, че в един момент на човек трябва да му свърши животът, аз съм на 47 години, нека да загина геройски", жертва се идеологът-редови член на "Величие".

После Михайлов разказа и че имало заплахи от депутатката Виктория Василева към жена, която отговаряла за административни дейности в партията, като ѝ казала, че ако не впише Марков като председател на "Величие", щели да се задействат процеси, за които никой не можел да помогне, "ще бъдете унищожени".
 

След което идеологът сподели за взето днес решение на групата да не подкрепи нито един от трите мандата за съставяне на правителство - след разказите му за заплахи и за това, че има овладяни депутати. Вчера пред Клуб Z Михайлов заяви, че 100% има такива в групата. Преди това в публични изяви само допускаше "пробив".

Цялостно от дългото и несвързано интервю се разбра, че според Михайлов Николай Марков се е поддал на заплахите за компромати, за които Марков говори неотдавна в парламента и заради които, твърди, е закъснял за клетвата си като депутат. Тогава той заяви, че му бил показан запис, но не се разбра много какво се съдържа в него - дали компрометираща информация за Михайлов, или само за самия него. Не се разбра и автентична ли е информацията. Посочи само, че натискът бил от три партии - да се подкрепи Рая Назарян от ГЕРБ за председател на парламента, както и мандата на ГЕРБ за съставяне на правителство, подкрепян към момента публично само от ДПС.

"Аз мога с едно щракване с пръсти да ти реша финансовите и политическите проблеми" - заявил Марков към Михайлов, твърди днес вторият. След като описа нетипичното поведение на председателя на парламентарната група на "Величие" в зала, в т.ч. как за малко щял да се разплаче. Обещанието било в замяна на това да спре да се занимава с политика и да остави партията на него.

"И аз му казвам: "Полковник, чакай бе, ти до вчера нямаше пари и за едно кафе", продължи идеологът.

След което разказа как му звъннала Виктория Василева и му казала: "Нека да гласуваме за Рая Назарян, предлагат ни добри условия". Отвърнал: "Абе, Виктория, ние сме обещали нещо на хората".

Михайлов видя и опит да бъде рекетиран с проверките на НАП на свързаните с него фирми.

И като "българин, избирател и член на "Величие" накрая призова отцепниците да си направят отвод от партията и парламента. "Парите ще дойдат, когато един човек върши работа, а не когато взима подкупи" - посочи. Не че твърдял, че Марков е подкупен, само се чудел как така предлага да реши финансовите му проблеми.

Освен Михайлов, от заплахи от Николай Марков се оплака и влогърът Кирил Кирилов - Киро Брейка - един от активно рекламиращите в кампанията "Величие" и недоволен от подкрепата за Анна Александрова, разказа dir.bg. Според твърденията на Брейка Марков искал да съсипе репутацията на Ивелин Михайлов, както и неговата.