Новиата министърка на земеделието – 39-годишната Фемке Вирсма, е една от най-популярните участнички в телевизионното риалити „Фермер търси жена“. Преди 14 години тя се влюбва във фермера, с когото участват в състезанието и се омъжва за него. Ражда му три деца и се развежда с него след само три години брак. Родената и израсла в големия град Фемке обаче остава на село и започва работа в Асоциацията на холандските млекопроизводители и пише колонки за списанието De Boerin ("Фермерка"). От 2021 г. след това тя се включва като член на холандската партия BBB (BoerBurgerBeweging, което означава Гражданско движение на фермерите). Партията е основана през 2019 г. и от май 2024 г. е част от новата дясна правителствена коалиция в Нидерландия.

Крайнодесният Герд Вилдерс се бореше месеци наред да състави коалиционно правителство след победата си на парламентарните избори през ноември миналата година. BBB, която спечели седем места, застана зад него през февруари. В замяна на това тя получи ангажимент да отмени плана на напускащия министър-председател Марк Рюте за намаляване на азотните емисии чрез намаляване на броя на животните и закриване на ферми.

Коалиционният пакт от миналия месец обеща да преразгледа правилата за азота, за да позволи на земеделските стопани да разпръскват повече оборски тор по полетата си и да предотврати принудителното придобиване на стопанства.

През последните години именно от Нидерландия тръгна новата по-войнствена, дясно ориентирана селска политика. Създаването през 2019 г. на Силите за защита на фермерите спомогна за възхода на ВВВ и вдъхнови движенията за подражание в Белгия, Германия, Франция и Полша, които подхраниха протестите срещу земеделските политики на ЕС през тази година.