Повече от 7 208 000 пътници са преминали през летище "София" през 2023 година. Спрямо предишната 2022 г. увеличението е с 1,2 млн. души.

Това обяви концесионерът "Соф Кънект". 

Шест нови авиокомпании работят на летището, като около 60% от всички, опериращи там са нискотарифни превозвачи. Добавени са и 28 нови дестинации.

От "Соф Кънект" отчитат, че са на път да постигнат годишната си цел от 8,2 млн. пътници до 2026 година.

През миналата година са били подменени или добавени около 80 камери, а системата за видеонаблюдение се актуализира непрекъснато, похвали се операторът.

Допълва се, че в средата на 2024 г. летище "София" е получило сертификат на ниво 4 (Трансформация) по Програмата за въглеродна акредитация на летищата (ACA) на Международния съвет на летищата.

Концесионерът, в който водеща роля играе френският фонд "Меридиам", беше избран при непрозрачна процедура през 2019 година. Последва обжалване от страна на трима от участниците, но в средата на 2020 г. Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за "Соф кънект", които предложиха третото най-голямо концесионно възнаграждение (24.54 млн. евро) и най-малките инвестиции. 

През 2021 г. последва скандално отлагане на концесионните плащания за първите 10 години от концесията, която е с продължителност 35 години. Официалното обяснение за това бяха негативните ефекти от пандемията.