Днес правителството, предложено от ГЕРБ-СДС не мина защото:

1. Това Е правителство на Делян Пеевски и никоя от другите партии не желае да го приближи на пушечен изстрел. Целият ден премина в безобразни чистки в партията, включване на местни структури на ДПС по телевизията и безпрецедентно привикване на посланика на Турция в Народното събрание, за да плаши българските турци.

Всъщност Делян Пеевски никога нищо не е изградил. Никога нищо. Всичко, до което се е докоснал, е развал, а ДПС е новата Lafka. Затова и няма как да бъде подкрепен подобен опит.

Безкрайно тъжна е съдбата на колегите от ГЕРБ, които се покланят на този разрушителен господар. Лицата на колегите от ДПС издават огромното напрежение, а господин Джевдет Чакъров наподобява човек, който е изгубил всякаква субстанция.

2. Това е правителство без програма, цели и приоритети. Дори човек да реши да помисли, да разгледа, да се подведе по думите на хората, няма за какво да се хване. Нито дума за това какво има намерение да прави това правителство. Защото това е правителство на Делян Пеевски. Той не е в състояние да произведе смисъл. Той може да сменя областни управители в паника, да привиква кметове, да се снима тук-там.

3. Това правителство не може да получи легитимност от парламентарната република, защото неговият архитект не може дори да се изправи на парламентарната трибуна. Невъзможността на господин Пеевски да се изправи пред колегите си и да се държи като председател, го доказва. Той може да бъде само председател по седянки, пред журналисти и при затворени врати, но най-вече е председател, заобиколен от стотици охранители.

4. Това правителство няма отговор на най-важните въпроси - за корупцията, съдебната власт, упражняването на власт въобще. Защото Пеевски е събирателното лице на корупцията и насилственото упражняване на власт.

Никой не харесва Пеевски. Никой не го иска. Всички, които му се кланят, просто се страхуват. Ужасени са от това, което може да причини.

Но аз мисля, че един човек е толкова силен, колкото другите се страхуват от него - 15 народни представители от ДПС гласуваха против или въздържали се. Защото господин Пеевски дори това не може. Да накара собствените народни представители да се страхуват достатъчно от него.

---

Бел. ред. - мнението на депутата и инфлуенсър Елисавета Белобрадова препубликуваме от фейсбук профила й. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.