Проектоправителството на ГЕРБ с премиер Росен Желязков бе отхвърлено от Народното събрание. Само 98 гласуваха "за" предложения за министър-председател. 

ДПС се разцепи при гласуването. 30 от групата бяха "за", 14 бяха "против" и 1 "въздържал се". 

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган е "разпоредил" депутатите от формацията да не подкрепят предложеното от ГЕРБ-СДС правителство. Това обаче не бе одобрено от (съ)председателя на партията Делян Пеевски. 

Така към момента се оказва, че 30 депутати са лоялни на Пеевски, а 15 - на Доган. 

Иначе, като цяло, номинираният за премиер Росен Желязков получи 98 "за", 138 бяха "против" и 2 "въздържал се".

Двама не участваха в гласуването - един от БСП и един нечленуващ в парламентарна група. Всички гласове "за" дойдоха от ГЕРБ и ДПС. Останалите формации и "независимите" депутати не подкрепиха проектокабинета. 

В гласуването не участваха един "независим" (изключената от парламентарната група на ДПС Айсел Руфад, която днес не бе в парламента) и един от БСП. Освен депутат от ДПС, "въздържал се" е гласувал и представител на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). 

Очаквано, изключеният тази сутрин от групата на ДПС Рамадан Аталай, декларирал вярност на Доган, гласува "против". Както и изключеният от групата на левицата, също независим - Калоян Методиев - също.

След гласуването Делян Пеевски. във видимо лошо настроение, направи вероятно най-краткия си коментар досега при всекидневните си явявания пред медиите:

"Вървим към избори. Русия печели днес, колеги. Видяхме, че има 30 евроатлантически депутати в ДПС. И те ще бъдат депутати”, заяви загадъчно той. 

С което намекна, че лоялните на почетния председател може и да бъдат изключени от групата и също да останат независими. Или че провал и на третия мандат, няма да намерят места в листите.

Пеевски отказа да отговори на въпроса как ще процедира ДПС с втория мандат, който по конституция отива при нея - ще направи ли изобщо опит да го реализира.

Дебатът продължи над три часа. В залата бе и президентът Румен Радев с вицето си Илияна Йотова. 

След развръзката Радев коментира пред репортери:

"Очевидно е, че политическата криза продължава и разрешаването й изисква не само загърбване на партийните интереси, изисква и адекватност. И това, което видяхме днес в парламентарния дебат, е че някак си политическите нападки доминираха над политическите теми. А фокусът бе насочен повече към миналото отколкото върху настоящето и бъдещето. Всички ние, особено във време на криза, трябва да се водим стриктно от закона. Затова и аз стриктно ще следвам конституционната процедура."

Радев не отговори на въпроса кога ще връчи втория мандат за съставяне на правителство - на ДПС - дали ще бави, за да даде време за още парламентарни разговори или не."Ще ви уведомя", лаконичен бе той.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не коментира. Той говори днес три пъти: два пъти пред журналисти и веднъж в зала, като даде да се разбере, че смята мандата на партията си за обречен.

Задоволство изрази съпредседателят на "Продължаваме промяната-Демократична България" Асен Василев.

"Всичко в бъдещето ще бъде както е било, мисля че не е точно така. Видяхме, че на човека с амбициите не му се получават амбициите" - коментира Василев, който сам реши да насочи вниманието на журналистите към небивалото досега разцепление в парламентарната група на ДПС.

От думите му обаче се разбра, че и ПП-ДБ да получи третия мандат, не е оптимист, че ще може да състави правителство.