Представители на ГЕРБ, включително Мария Габриел, лобират пред чужди институции да свалят санкциите на Делян Пеевски по "Магнитски". Това каза пред бТВ Лена Бориславова от "Продължаваме промяната - Демократична България". Тя поясни, че е чула това в кулоарите на парламента.

Въпреки участието си в правителството "Денков" Бойко Борисов не стана легитимен партньор. Делян Пеевски също. Това каза още Бориславова по повод неуспешното гласуване на правителството, предложено от ГЕРБ.

Бориславова отрече "Продължаваме промяната - Демократична България" да правят "напук", като не подкрепят ГЕРБ. Тя поясни, че съставът на кабинета е неприемлив - "50% министри, свързани с Делян Пеевкси. 50% провалили се министри на ГЕРБ".

"Да предложиш такъв състав означава, че нямаш никакво намерение този кабинет да бъде избран", заяви Бориславова.

И допълни, че този кабинет не е стъпил на "нито един приоритет, нито една политика", И изтъкна, че не се е казало нищо "за честните конкурси, за правосъдната реформа".

Бориславова обясни, че дори да има избори наесен, то парламентът може да приеме закони, внесени от "Продължаваме промяната - Демократична България", свързани с ПВУ, антикорупционни политики. Това е заради последните промени в Конституцията.

"Нашите избиратели, техният вот ни отреди мястото на опозиция. Нямаме мандат с 39 депутати да налагаме дневния ред. Ако при едни нови избори сме втора или първа политическа сила, тогава ситуацията би била различна, Можем да налагаме приоритети. Първо казваме за какво този кабинет ще работи", каза още Бориславова.

Бориславова коментира, че Борисов иска подкрепа от "Продължаваме промяната - Демократична България", но за "котка в чувал". 

"Не се обричаме на вечна опозиция, в това народно събрание нямаме легитимен мандат. Имаме задачата да върнем доверието на избирателите", каза още Бориславова.