Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров направи едно от редките си публични изявления. Вчера 15 депутати от ДПС, сред които и той, не подкрепиха кабинета на Росен Желязков.

Така те се съобразиха с волята на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и не се съобразиха с настояването на другия съпредседател Делян Пеевски.

"Не е нормално да няма преговорен процес. Росен Желязков е прекрасна канддиатура", коментира Чакъров.

Той призна, че в групата има напрежение.

"Да се надяваме, че няма да има разцепление, но да видим. Единството и силата на ДПС трябва да бъде запзено. Едноличното управление, видя се, че води до тези процеси", каза още Чакъров.

 По повод репликата на Пеевски, че само 30-те депутати, които са подкрепили кабинета "Желязков" са евроатлантици, той заяви:

"В ДПС всички сме евроатлантици".

В случай че в групата на ДПС останат само 30 депутати, то втора политическа сила става "Продължаваме промяната - Демократична България", която има 39. И тя би трябвало да получи втория мандат за съставяне на правителство. 

Изключеният вчера от парламентарната група на ДПС Рамадан Аталай призова на влизане в Народното събрание партията да не се разцепва и да остане цяла. Повод за коментара му стана заплахата на съпредседателя на политическата сила Делян Пеевски, че гласувалите против правителството на ГЕРБ ще бъдат изключени.

"Ако си мисли, че с гоненето на авторитети може да стане по-авторитетен, това няма как да стане. ДПС показа, че има достатъчно съпротивителни сили. Единият съпредседател на партията (Джевдет Чакъров - б.р.) води автентичната политика на ДПС, а другият е много амбициозен. Пожелавам му да си постигне амбициите", добави Аталай.