Депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов е изключен от парламентарната група. Това бе съобщено в пленарната зала на парламента.

Решението бе съобщено от председателстващия заседанието Росица Кирова. Тя прочете протокол от днешното заседание, според което решението е било взето с 30 гласа "за", без против и въздържал се.

По-рано днес стана ясно, че снощи областният съвет на ДПС - Търговище в снел доверието си от Ибрямов. 

Както е известно, той е един от 15-те депутати от групата на Движението, които не се съобразиха с волята на Делян Пеевски да подкрепят проектокабинета "Желязков", а с тази на почетния председател на партията Ахмед Доган.

Така вчера парламентарната група на ДПС не гласува единодушно. 30 депутати гласуваха "за" проектокабинета на Росен Желязков, 14 гласуваха - "против" и един гласува - "въздържал се". Въздържалият се, според справката с поименното гласуване, беше Ибрямов, който обаче написа в профила си, че е гласувал с "против".

Днес се очаква решение дали всички 15 депутати от ДПС, които не подкрепиха кабинета на Росен Желязков, ще бъдат изключени. Ако това се случи в парламентарната група на ДПС ще останат само 30 депутати и втора политическа сила в парламента ще бъде "Продължаваме промяната - Демократична България".

Това означава, че тя би трябвало да получи втория мандат за съставяне на кабинет от президента.

В началото на вчерашното пленарно заседание парламентарната група на ДПС взе решение да изключи дългогодишния народен представител Рамадан Аталай. Пред журналисти единият от председателите на ДПС Делян Пеевски коментира, че няма разрив в отношенията с почетния председател на ДПС Ахмед Доган в личен план, но ще изпълни волята на хората. Изключеният Рамадан Аталай коментира в телевизионно интервю, че има "разпореждане" на почетния председател Доган да не подкрепят проектоправителството, предложено от ГЕРБ-СДС.

Сред мотивите за снетото доверие от Ибрямов областната структура на Движението изтъкват създаване на раздор сред избирателите, създаване на конфликти в екипите, неспазване на голям брой обещания и поети, но не изпълнени ангажименти пред електората в голям брой населени места, лоша комуникация с младежите на ДПС, опити на противопоставяне на ръководните кадри в младежките структури.

В решението на областната структура на ДПС се предлага Джейхан Ибрямов да бъде отстранен от Централния съвет на ДПС, както и от Централното оперативно бюро и като народен представител от парламентарната група на Движението. Решението е публикувано като фотокопие във фейсбук страницата на ДПС- Търговище. Решението е взето с 34 гласа "за", без -"против" и "въздържал се". 

Мотивите за свалянето на доверието от Джейхан Ибрямов са трупани с години, каза областният председател на Движението за права и свободи (ДПС) – Търговище Хамди Илиязов.

Областният лидер на ДПС посочи, че тези мотиви се събират от три години – от вторите от поредицата парламентарни избори. И допълни, че Ибрямов е създавал конфликти и интриги между хората в цялата област, както и сред депутатите.

"Заради него паднахме с осем хиляди гласа, откакто той дойде в нашата организация – тогава имахме 20 хиляди гласа, а до предните избори бяха паднали до 11 800 гласа. Сега ги качихме с шест хиляди, но той повече не се мяркаше тук", коментира Илязов.

И допълни, че депутатът е имал и предишни предупреждения.

"Всички организации искаха да снемем доверието си от него и да го предложим на Централното оперативно бюро за изключване от партията", каза Илиязов. 

По негови думи, Джейхан Ибрямов е правел много обещания пред хората по селата – обещания за милиони, но никъде нищо не е довършил. Ползвайки името на Ахмед Доган, е демонстрирал високо самочувствие. Игнорирал е младежката организация. Не успял да сформира работещ екип. 

Областният председател на ДПС в Търговище заяви:

"Ние искаме оставката му. Но той дали ще се оттегли, сам трябва реши. Възможно е и да остане". 

Според лидера на партията в региона трима души от Търговищко са поддържали Джейхан Ибрямов, но той не оправдал доверието и очакванията.

Решението за свалянето на доверието е взето под натиск от страна на ръководството, каза за БТА самият Ибрямов.

"Няма какво да ме изненада, защото познавам тези хора, работил съм с тях от години. С повечето сме били и в младежката организация на ДПС", коментира той. 

Ибрямов каза още, че познава добре и областния лидер на партията в Търговище Хамди Илиязов.

"Изключването не довежда до запазването на целостта на партията, а нашата идея е точно тази. Така не се ръководи сериозно структура като търговищката организация. Целостта на ДПС е много важна", категоричен бе той. 

Джейхан Ибрямов съобщи, че днес в Народното събрание се събира подписка за отстраняването му от парламентарната група на ДПС.

"Каквото и да се случи, ще остана независим народен представител, защото имам отговорност към избирателите от региона и пред целия български народ", допълни депутатът.

Джейхан Ибрямов каза, че още снощи е получил обаждания с извинения от голяма част от хората, подписали документа в Търговище.

"Не съдя колегите, които са се подписали, не съдя и Хамди Илиязов, но нека обстойно се запознаят с Устава на партията", завърши Ибрямов.