Израел проучва отговора на предложение, включващо споразумение за освобождаване на заложници и спиране на огъня в Газа, съобщи израелската разузнавателна служба Мосад, цитирана от Ройтерс и БТА.

"Преговарящите по заложническата сделка предадоха отговор на "Хамас" по въпроса за параметрите на подобно споразумение. Израел проучва отговора и на свой ред ще даде отговор на посредниците", се казва в изявление, разпространено от канцеларията на премиера Бенямин Нетаняху от името на Мосад.

Повече подробности не се разкриват.

Източник от "Хамас", радикалната ислямистка групировка, управляваща Газа, заяви, че "са обменени някои мисли с братята преговарящи" с цел прекратяване на войната, но и той не навлезе в подробности.

Посредници, сред които Египет, Катар и САЩ, се опитват от месеци да осигурят спиране на огъня и освобождаването на 120-те заложници, които остават в плен в Газа, но дотук усилията им не се увенчават с успех.

Движението "Хамас" настоява, че всяко споразумение трябва да включва прекратяване на войната и пълно изтегляне на израелските сили от палестинския анклав. Позицията на Израел е, че ще приеме само временно примирие и че ще изпълни заканата си да унищожи "Хамас".

Войната в Газа започна на 7 октомври, когато бойци на палестинското движение нахлуха в Южен Израел, убиха по израелски данни 1200 души и взеха около 250 заложници, които след това отведоха със себе си в Газа. В отговор Израел предприе военно настъпление, в хода на което досега са убити близо 38 000 души, по данни на Министерството на здравеопазването в Газа, а силно урбанизираният палестински анклав е в развалини.

Планът за спиране на огъня, който огласи в края на май президентът на САЩ Джо Байдън, предвижда поетапно освобождаване на заложниците и изтегляне на израелските войски на две фази.

Сред другите точки в него са освобождаване на палестински затворници, възстановяване на Газа и връщане на тленните останки на мъртвите заложници на трети етап.