Нов ден, нова порция драми във "Величие". Както и поредна доза размени на обвинения и обиди между "полковника" Николай Марков, който към момента е председател на ПГ на партията, и "създателя" на т. нар. Исторически парк и на формацията, която проби и влезе в НС - Ивелин Михайлов.

Отношенията между двете най-разпознаваеми лица на "Величие" са все по-изострени, като Михайлов настоява Марков и Виктория Василева, заедно със зам.-председателя на ПГ Дарин Георгиев, да напуснат парламентарната група. Вчера все пак като крайно действие 13-те депутати на "Величие" гласуваха против проектокабинета на ГЕРБ, макар че до последно имаше разнопосочни сигнали как ще действат.

От днешната сюжетна линия става ясно, че според Марков "създателят" е "човек със семпъл ум" и "посткомунистически възгледи". Виктория Василева пък въобще даже не познавала Ивелин Михайлов.

Ивелин Михайлов иска Марков, Василева и Дарин Георгиев да напуснат групата

Михайлов обяви снощи, че е възможно разпадане на парламентарната група на "Величие".

"Ако нашите депутати не могат да махнат Виктория Василева и полковник Марков, ще разпуснат парламентарната група, за да могат да работят отделно като независими депутати, защото може да свършим работа, иначе цялата работа се забива", каза той пред симпатизанти в Разград.

Освен оставките на Николай Марков и Виктория Василева - заместник-председател на Народното събрание, Михайлов иска и оттегляне на заместник-председателя на групата Дарин Георгиев.

"Когато председателят на партията извършва саботажни действия, цялото звено следва заповедите му. И сега утре или го махаме командира, или разпадаме групата, за да може да извършваме някаква дейност", разясни още идеологът на "Величие".

По думите му, ако не успеят в начинанието, то групата ще се разпусне и депутатите ѝ ще останат независими.

"Днес е ден на изпитание"

"Днес е ден на изпитание. Предстои ми да взема тежки решения. Има и такива дни в човешкия живот. Вярвам, че има Бог и той гледа във всяко човешко сърце. Нека днес погледне всичко и внимателно в моето. И да реши. Той да реши, не грешниците, като всички нас да решават. И да съдят. Понякога всичко приключва за миг! Малко хора го осъзнават", първо написа Марков във фейсбук като вкара и божествена промисъл в случващото се.

По-късно пред журналисти в кулоарите на Народното събрание "полковника"  разви тезата, че Ивелин Михайлов е искал партията да гласува с "Възраждане" - при какви гласувания, Марков не уточни.

"Аз това не го приемам, никога не съм го приемал", каза само в отговор на въпрос за разрив в отношенията между двамата.

Николай Марков за идеолога: Човек със семпъл ум

Марков определи Михайлов като "човек със семпъл ум" и с посткомунистически възгледи, които той не споделял.

"Има записи, които предхождат нещата, за които той говори", каза председателят на ПГ на "Величие" относно медийни изяви на Михайлов. И изрази учудване, че „член на една партия“ има такива медийни изяви.

"Представяте ли си член на ГЕРБ да излиза и да уволнява депутати", попита Марков.

"Г-н Михайлов играе от много време жертвата, него всички го убиват, ако забелязвате, обаче той е мултимилионер и ходи без охрана", добави той по повод твърдения на Ивелин Михайлов, че е заплашван.

На въпрос възможно ли е да го изключат от групата, Марков отговори: 

"Когато парламентът се управлява отвън, всичко е възможно."

На уточняващо питане какво има предвид, депутатът посочи, че в групата на „Величие“ има депутати, обвързани в различни финансови схеми, които не могат да взимат самостоятелно решения.

Марков не изключи възможността да се откаже от председателското място на „Величие“ в парламента. "Ще ви поканя всички медии да изслушате открито онова, което се случва вътре в парламентарната група", обяви той, след като вчера вече беше заявил, че няма да е повече председател на групата.

Освен това ситуацията била много сложна заради "моя грешка, която допуснах - Ивелин Михайлов".

Виктория Василева за Михайлов: Не го познавам този човек

Депутатката от ПГ на „Величие“ Виктория Василева обяви, че въобще не може да коментира изявленията на Ивелин Михайлов.

"Не го познавам този човек", обяви тя.