Лейбъристите печелят убедително изборите във Великобритания. Към 12:00 часа българско време на 5 юли, при оставащи 3 места за преброяване, лявоцентристката партия получава 412 места (необходими са 326 за мнозинство в 650-членната Камара на общините), а "торите" - 120. Това е най-лошото представяне на консерваторите на парламентарни избори от 1761 г. (112 депутати), когато обаче общият брой места в парламента е бил 558.

За електорален катаклизъм от подобни мащаби причините са много. В неизчерпателен списък може да включим Брекзит и последвалата го тежка икономическа криза, повишаването на цените на имотите, нарасналата имиграция и дефицитът на служители в Националната здравна служба (42% от британските пациенти приети в спешни отделения твърдят, че се е налагало да чакат над 4 часа - през 2011 г. делът им е бил 6%). Това са все проблеми, които според избирателите можеха да бъдат избегнати, преодолени или контролирани при компетентно управление на Великобритания.

Във временното класиране либералните демократи получават 71 места (рекорд за партията), шотландските националисти - 9 (с 37 места по-малко спрямо 2019 г.), "Шин Фейн" - 7, а "Реформистката партия" на Найджъл Фараж - 4 (популярният евроскептик за първи път си осигури място в парламента - от осмия опит).

Впечатляващо за лейбъристите е, че на последните избори през 2019 г. под лидерството на крайнолевия Джереми Корбин си осигуриха едва 200 депутати - това бе най-лошото им представяне от 1935 г. насам.

Веднага след разпространението на информацията от първия екзитпол в полунощ Киър Стармър - предполагаемият бъдещ премиер на Обединеното кралство, публикува кратко съобщение в Х.

"На всички, които водиха кампания за лейбъристите на тези избори, на всички, които гласуваха за нас и се довериха на нашата променена Лейбъристка партия – благодаря".

Британският премиер Риши Сунак призна тежкото поражение, като заяви, че миналата нощ е била тежка и че Лейбъристката партия е спечелила изборите, предаде Пи Ей Мидия.

Партийният лидер каза, че поема отговорност за поражението на своята Консервативна партия и че се е обадил на Стармър да го поздрави за победата.

"Британският народ даде отрезвяваща присъда тази вечер, има много какво да се научи... и аз поемам отговорност за загубата. Поднасям извинения на многото добри, трудолюбиви кандидати консерватори, които загубиха тази нощ въпреки неуморните усилия, постигнатото от тях на местно ниво и отдадеността им към техните общности", каза Сунак.

Сунак и Стармър днес ще посетят Бъкингам палас, за да се срещнат с крал Чарлз III. Очаква се в 12:30 часа (българско време) консерваторът да държи реч, на която ще обяви подаването на оставката си. Два часа по-късно Стармър ще произнесе първото си слово като министър-председател от "Даунинг стрийт". Британските медии изтъкват, че е възможно да има разместване на графика.

Сунак бе преизбран за народен представител в своя район Ричмънд в северната част на Англия, предаде АФП. През последните 14 години петима консервативни премиери се изредиха да управляват страната и единствено Сунак запазва мястото си в парламента. Особено драматичен е провалът на заелата премиерския пост за само 50 дни Лиз Тръс. Тя спечели последните избори в Югозападен Норфолк през 2019 г. с над 26 000 гласа преднина пред втория кандидат. Вчера за нея гласуваха с 630 души по-малко, отколкото за избраника на лейбъристите Тери Джерми.