Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не вижда проблем в масовото назначаване на представители на ДПС в ръководствата на областни управи. Това стана ясно след негов брифинг пред парламентарни репортери тази сутрин.

Както съобщихме, през последните няколко седмици служебният кабинет на Димитър Главчев и премиерът са назначили куп областни управители и заместник областни управители, свързани с партията на Доган и Пеевски.

След въпрос на Клуб Z как си обяснява назначенията на областни управители от ДПС от служебното правителство, Борисов тръгна да обяснява: „Така, както ние с ПП и ДБ назначихме областните управители...“

След репортерски коментар, че в случая управлява служебно правителство, лидерът на ГЕРБ отсече:

„Момент! ...А всяко служебно правителство – сега Главчев отговори на въпроса, още с първото заседание сменя по 25 от 28 областни управители. Това ми дава повод да се срещна и да изискам веднага от нашите структури в тези области, в които ние загубихме изборите от ДПСзащото логичното, когато се слагат областни управители, е там, където си победил, да имаш областен управител... Затова ние ще направим всичко възможно в предстоящите избори, водейки много, много политическа, здрава битка с колегите от ДПС да си върнем загубените избиратели в тези райони, за да не може да ми задавате такива въпроси след следващите избори.“

След питане Главчев на Пеевски ли е подчинен, Борисов си тръгна.

Негласно правило е служебни правителства да не назначават ярки партийни лица за областни управители. Това донякъде е свързано и с честността на изборите. Областните управители са представителите на кабинета в регионите и би следвало да не са хора на партията, спечелила местния вот.

От друга страна, сегашният служебен кабинет за първи път е назначен по нови процедури, при които президентът е с орязани правомощия.

Самият Димитър Главчев днес бе попитан в Народното събрание по време на парламентарния контрол защо назначава кадри на ДПС в ръководствата на областните управи и то в края на мандата на служебния кабинет. Той обаче не даде адекватен отговор, а просто обясни, че има право да прави назначенията и те били негов избор.

"При всички смени, които са направени, е спазен законът", заяви Главчев.

И даде пример, че че още на първото си заседание кабинетът на  Гълъб Донев е сменил 25 от 28 областни управители, а една седмица след встъпването в длъжност на кабинета на Стефан Янев са сменени всички областни управители. 

"Поне за пет от тези 11 нови областни управители се знае, че са хора на Пеевски, не на ДПС", каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"В решенията, които съм взимал, съм се водил от Конституцията и законите на страната. Решенията ги взимам аз и отговорността си я нося аз", отговори му Главчев.

Петър Петров от "Възраждане" попита за несъвместимост на назначения за областен управител на Разград Севджан Съдкъев, който в сряда парламентът отказа да освободи като член на Надзорния съвет на Агенцията за публичните предприятия.

В отговор служебният премиер Димитър Главчев коментира, че Петров спекулира с темата за несъвместимостта, тъй като има един месец за ликвидиране на несъвместимост.  

"Има несъвместимост, по презумпция обаче оставката е личен акт и не би трябвало да се гласува, аз съм се ръководил от тази презумпция", обясни Главчев. "Ако народните представители решат да не приемат тази оставка, при съществуваща след месец несъвместимост, въпросният областен управител ще бъде освободен", заяви министър-председателят.