Прясно избраният председател на Сметната палата саможертвено прие да стане служебен министър-председател, след като двамата му заместници отказаха с елемент на лична семейна драма, гражданите останаха без омбудсман, неговият пък заместник мистериозно подаде оставка, тримата от БНБ се обявиха в несъвместимост, а партийната фигура на председателя на Народното събрание априори щеше да е нелеп избор.

Димитър Главчев, разжалван преди години като парламентарен шеф на ГЕРБ заради грубо отношение към опозицията, тръгна да реди кабинет с едната ръка, докато с другата публикуваше в социалните мрежи снимки от разходки край водопади. В тази несериозна атмосфера, буквално за дни, правителството "Главчев" бе представено и без изненади със състава му бяха направени комплименти и към ГЕРБ, и към ДПС, даже към президента. Заради партийното му минало обаче бе основно пришит към Бойко Борисов, колкото и енергично да отричаше лидерът на ГЕРБ.

Някои от последните действия на Димитър Главчев обаче поставят под съмнение предполагаемата му лоялност към Борисов. Той може и да е тук за малко, но се държи така, сякаш има намерение да остане. Под една или друга форма. И под ново попечителство...

Нов мандат с чужд мандат или нови избори?

Някои събития от изминалите дни може да бъдат разтълкувани като: а) Главчев се готви за нов мандат като служебен премиер, т.е. задават се нови предсрочни избори и б) Главчев се готви за нов мандат, но като редовен премиер - например на ДПС. Втората хипотеза бе развита днес в БНТ от журналистката Валерия Велева, канена в коментарните студиа като познавач на Движението. Да разгледаме и двете хипотези в контекста на последните действия на служебното правителство.

1. Рокади в областните управи 

На 26 юни, в залеза на мандата си, правителството провежда редовното си заседание и изненадващо решава да смени четирима областни управители.

Ако оставим настрана, че практиката е губернаторите да се сменят в началото на управлението, а не в края му, както и че морално е редно това да прави редовен, а не служебен кабинет, любопитни са самите рокади. 

От Кърджали, Пловдив, Хасково и Търговище си тръгнаха хора на "Продължаваме промяната-Демократична България", ГЕРБ и местни коалиции, свързани с коалиционния партньор на ГЕРБ - СДС. Те бяха заместени с кмет на ДПС (Кърджали), депутат на ДПС (Хасково), общински председател на ДПС (Търговище), считана за надпартийна бивша ректорка (Пловдив), но пък тя има нова заместничка - от... младежкото ДПС.

Дотук няма нищо неясно.

2. Рокади в службите

Седмица по-рано, на 19 юни, правителството пак заседава и взима решение за сериозни рокади в службите. Отново работа за редовен кабинет, като всяка една промяна там е чувствителна и най-вече - показателна. 

Още на 11 април, на първото си изобщо заседание, като явно животрептяща нужда, Главчев и компания отстраниха кадъра на "Продължаваме промяната"  Петър Петров от зам.-шефското място в ДАНС, като сега назначиха нов - да довърши мандата до 2028 г. Но пък оставиха онзи заместник с доклада, довел до отмяна на машинното гласуване на местния вот м.г.

Освен новото попълнение в ДАНС, Министерски съвет освободи и Калин Цеков като зам.-председател на Държавна агенция "Разузнаване". От МС уточниха тогава, че промяната е направена след постъпило заявление от Цеков за освобождаването му от длъжността. Случайно или не, той бе назначен на поста през март 2022 г. - когато на власт бе първото правителство на "Продължаваме промяната".

Сменен бе и целият състав на Държавната комисия по сигурността на информацията. Любопитното и в този случай е, че бившият вече председател Цвятко Георгиев бе сред имената, предложени за министър на вътрешните работи по времето, в което ПП-ДБ и ГЕРБ преговаряха за кабинета "Денков-Габриел". Георгиев бе лично предложение на съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов. 

В добавка: служебният премиер отказа да се яви пред парламента тази сряда, за да отговаря за рокадите в службите. Формално - защото в последния момент реши да инспектира пътна отсечка. 

Дотук няма нищо неясно.

3. Рокада в БНБ

От описаното дотук е видимо, че на кадрите на ПП-ДБ във властта не им върви много под управлението на служебния кабинет. Така не му провървя вчера и на подуправителя на БНБ, излъчен от обединението. След една година, откакто е на поста, антикорупционната комисия откри конфликт на интереси при Андрей Гюров, което го принуди да излезе в отпуск. Става въпрос за старата и нереформирана комисия, която още се оглавява от и.д. шеф, за когото винаги се е твърдяло, че е човек на един корпулентен гражданин.

Има ли конфликт на интереси или не, е юридически въпрос, който явно ще се решава в съда. Но е странно как мегаорганът точно сега се задейства. Както и колко време му е отнело да установи участията на Гюров в НПО и ООД - работа за пет минути, прекарани в сайта на Агенцията по вписванията.

Факт обаче е, че подуправителите на БНБ са сред кръга лица, които по конституция може да станат служебни премиери, а Гюров е единствената свързана с ПП-ДБ фигура сред тях. Макар бившият председател на парламентарната група на "Промяната" да си направи отвод при предходното търсене на министър-председател с мотива политическа неутралност като вече подуправител на народната банка, вчерашният акт на КПКОНПИ породи въпроса - отстрелян ли бе превантивно потенциален нов титуляр на Министерския съвет, на който президента може би би се спрял.

Омбудсман и заместник все още нямаме. Така че няма и конкуренция в тяхно лице.

Ами вторият мандат?

Румен Радев връчва първия мандат на 1 юли и както Бойко Борисов вече обяви, длъжен пред избирателите си след ен на брой провала, ще опита с правителство на малцинството. Публично се ползва с подкрепата на ДПС, заедно имат 115 гласа и предвид опита на лидера на ГЕРБ в опитомяването на всякакви опърничави малки партии, от ден едно вървят спекулации за отцепници, напазарувани, отсъстващи от залата депутати и пр. - само и само този кабинет да мине. 

Борисов обаче като да не споделя ентусиазма на ДПС да прави правителство и да привлича малките. Постави условия за премиер и ключови министри от ГЕРБ, сложи председателя на парламента в залог, недоумява какво значи "експертен" кабинет, така привлекателен за "Има такъв народ" и БСП, призовава за подкрепа единствено ПП-ДБ, отрича да има намерение да пазарува политически номади. От вчера заговори и с реториката си от предизборната кампания "трябват ми 80 депутати". Но, уви, има 68 и ролята на ГЕРБ в правителство на малцинството ще бъде сведена до параван на ДПС и малките партньори, които ще търгуват всяко гласуване в зала и всяко назначение в "горското". Оттам и вече многократните заявки на Борисов, че правителство надали ще има.

Така по естествен път стигаме до втория мандат. Защо никой не говори за него, попита Велева. Истината е, че за него не говори самият мандатоносител. Засега поражда само анализи, един от които е вече изразеният: че с гореописаните си действия кабинетът "Главчев" трасира втория мандат за ДПС, а с това и за собственото си оставане, но като редовен. Тоест - Движението да предложи "експертния" състав на сегашния Министерски съвет, за да не дразни със свои кадри и открито разпределяне на порциите във властта.

Отстрани погледнато, едно такова действие прилича на капан и за ГЕРБ, но все пак, сценарият "правителство с втория мандат" изглежда много малко вероятен. Борисов вече многократно даде заявка, че ако не стане с първия, няма да стане и с втория, и с третия и няма никаква причина ГЕРБ да подкрепи отново "екзотиката" "първият да подкрепя втория", било то Делян Пеевски, с когото доскоро демонстрира завиден синхрон.

Че няма да подкрепят мандат на ДПС вече дадоха заявка ПП-ДБ, "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", така че Димитър Главчев надали ще бъде онази светла фигура, способна да ревизира тези принципни решения, да размие физиономията на санкционирания по "Магнитски" съпредседател и да убеди обществото в своята независимост от него.

Да, има и трети мандат, но поне на на този етап и той изглежда обвит в мъгляв успех. Така че Димитър Главчев има пълните основания да предугажда собственото си оставане на власт. Освен ако Конституционният съд не се произнесе междувременно и не върне старото положение, в което президентът ще реди служебния кабинет. При един такъв развой на събитията може да се окаже, че дори най-големите критици на правителствата на Радев ще си отдъхнат - там поне е ясно, че заради "мистър Кеш" и "мистър Магнитски" няма как да надникне сянката на Пеевски.