Унгарският премиер Виктор Орбан не е получавал мандат да посещава Москва от името на ЕС.

Така реагираха висшите ръководители на Съюза след съобщението на Ройтерс, че Орбан ще пристигне днес в  Москва и ще се срещне с руския президент Владимир Путин.

Той пристигна в руската столица по обед, предаде официалната агенция ТАСС. Тя се позова на Берталан Хаваши - говорителя на Орбан. Според Хаваши двамата лидери ще обсъдят как да бъде разрешен конфликтът в Украйна. "Гласът" на Орбан допълни, че визитата е в рамките на миротворческа мисия.

Преди три дни Орбан пристигна на изненадващо посещение в Киев. На срещата си с украинския президент Владимир Зеленски той призова Киев да разгледа възможността за бързо прекратяване на огъня.

„Ротационното председателство на ЕС няма мандат да се ангажира с Русия от името на Съюза.

Европейският съвет е ясен – Русия е агресорът, Украйна е жертвата. Не може да има дискусии за Украйна без Украйна“, написа в „Екс“ председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

На 1 юли Унгария пое ротационното председателство на Съвета на ЕС до края на годината.

Най-остър бе върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел:

„Посещението на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва се извършва изключително в рамките на двустранните отношения между Унгария и Русия. Това, че в момента Унгария е ротационен председател на Съвета на ЕС, не води до никакво външно представителство на Съюза, отговорността за което е на председателя на Европейския съвет на ниво държавни ръководители и на върховния представител за външната политика на ниво министри“, гласи разпространено днес негово изявление.

„Орбан не е получил никакъв мандат от Европейския съвет да посещава Москва. Позицията на ЕС за руската агресивна война срещу Украйна е отразена в много заключения на Европейския съвет. Тази позиция изключва официални контакти между ЕС и Путин. Така че унгарският премиер не представлява ЕС по никакъв начин“, заявява още Борел.

Дипломат номер 1 на ЕС припомня, че срещу руския президент е повдигнато обвинение от Международния наказателен съд (МНС) и че срещу него има издадена заповед за арест заради ролята му в насилствено депортиране на деца от Украйна в Русия.

Днес реагира и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Успокояването няма да спре Путин.

Само единството и решимостта ще проправят пътя към всеобхватен, справедрив и траен мир в Украйна“, написа тя в „Екс“.

Визитата на Орбан в Москва поставя под сериозен въпрос традиционната визита на Колегиума на комисарите в страната ротационен председател на ЕС, заяви говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер. По принцип такива посещения се правят през първата седмица на поемането на председателството, т.е. между 1 и 7 юли. Тези дни стана ясно, че визитата се отлага за септември, като оправданието бе лятната ваканция.

"Ясно е, че каквото и послание да идва за тази визита от г-н Орбан, същността й не е правилна. Става дума за успокояване, а не за мир и според нас тя подкопава единството на ЕС и решимостта, които трябва да показваме, за да приключи войната", каза Мамер. 

Самият Орбан заяви по-рано днес, че не е в позиция да посредничи в преговори между Украйна и Русия, цитира го Ройтерс. Той изтъкна, че фактът, че Унгария в момента е ротационен председател на Съвета, не му дава правомощия да преговаря от негово име.

„Нямам нужда от такива правомощия, тъй като не представлявам каквото и да било“, каза премиерът тази сутрин в редовното си радиоинтервю.

И изтъкна:

„Всичко, което правя, е, да посещавам места, където има война или заплаха от война, застрашаваща ЕС и Унгария, или криеща негативни последици за тях, и да задавам въпроси.“.