В първа официална реч от "Даунинг стрийт" след катастрофалното представяне на консерваторите на изборите във Великобритания премиерът Риши Сунак обяви, че си подава оставката и помоли британските граждани за прошка. 

"Скоро ще се видя с Негово Величество Краля, за да предложа оставката си като министър-председател на страната. Преди всичко бих искал да кажа, че съжалявам. (...) Дадох всичко от себе си за тази длъжност, но вие изпратихте ясен сигнал, че правителството на Обединеното кралство трябва да се промени и вашата преценка е единствената, която има значение.

Чух гнева ви, разочарованието ви. И поемам отговорност за това поражение".

Сунак изтъкна, че ще си подаде оставката като лидер на "торите", но временно ще остане на поста, докато се назначи приемник.

Той пожела успех на бъдещия премиер - лейбъриста Киър Стармър.

"Въпреки, че беше мой политически опонент, Киър Стармър скоро ще стане наш министър-председател. В изпълнението на тази работа неговите успехи ще бъдат успехи за всички нас и аз желая на него и на семейството му здраве.

Каквито и да са разногласията ни в тази кампания, той е достоен, загрижен за обществото ни човек, когото уважавам. Той и семейството му заслужават нашето разбиране, докато правят огромния преход към новия си живот зад тази врата. И докато се бори с предизвикателствата на тази най-взискателна длъжност в един все по-нестабилен свят."

За финал Сунак изрази благодарност за честта, която му е била оказана, да заеме премиерския пост.

"Това е най-добрата страна в света. И това е така благодарение изцяло на вас, британския народ, истинския източник на всички наши постижения, нашите силни страни и нашето величие. Благодаря ви".

След това Сунак бе откаран до Бъкингамския дворец, за да се срещне с крал Чарлз III.