Министерският съвет със служебния премиер Димитър Главчев начело е сменил областни управители на ГЕРБ с такива от ДПС часове преди провала на кабинета “Росен Желязков”. Това заявиха представители на “Продължаваме Промяната - Демократична България” на брифинг в кулоарите на Народното събрание и определиха случилото се за изключително скандално. 

“Очевидно пред нас се разиграва театър, защото щом Министерският съвет сменя областни управители в деня, в който трябва да се избере редовен кабинет, значи те са имали предварителна информация, че правителство няма да бъде избрано”, заяви Стела Николова.

Тя попита риторично - защо навсякъде в смесените райони областните управители са сменени с хора на ДПС. Николова алармира и за безпрецедентен казус с новия областен управител на Разград Севджан Съдкъев. 

“Не може човек, който е в Надзорния съвет на държавна агенция и не е освободен от Народното събрание, да бъде назначаван за областен управител. В момента г-н Съдкъев 4 часа като областен управител и 4 часа в агенцията ли работи”, попита Николова. 

Бившият министър на икономиката Богдан Богданов подчерта, че статуквото отново действа много координирано на всички нива и в пленарна зала се наблюдава политически разпад. 

“Основният проблем е, че всички промени в момента, включително на областни управители, са с хора, които са много приближени до Делян Пеевски. Това е ясна индикация, че разговорите за сформиране на правителство най-вероятно са параван, през който искат да гледаме цирк в парламента, докато се готвят за следващите избори”, анализира Богданов.

Според него крайната цел е окончателно завладяване на държавата и институциите.

“Виждаме го и в ключови министерства, където хора, назначени с конкурси, биват освобождавани, за да се назначат хора без конкурс и ценз. Последният такъв пример е в областната администрация на Пловдив, където за главен секретар е назначен силно компрометиран човек с повдигнато от прокуратурата обвинение за злоупотреба с над 2.5 млн. лв.”, посочи Богданов.

"Изключително притеснителна е тенденцията в сектор “Сигурност”, който е силно чувствителен и пряко ангажиран с опазване на националната сигурност, да бъдат извършвани немотивирани кадрови промени, които по същество не са работа на служебното правителство, и то след изчерпването на основната му функция, а именно организиране и провеждане на избори", заключи Катя Панева.