Позициите на Унгария и Русия за разрешаването на конфликта в Украйна са много далече една от друга.

Това призна унгарският премиер Виктор Орбан след срещата си с руския президент Владимир Путин в Москва, съобщи в. „Новая газета. Европа“.

Орбан пристигна по своя инициатива в руската столица и така разгневи лидерите на ЕС и на много от неговите страни членки. Преди три дни той бе в Киев и предложи на украинския президент Володимир Зеленски да помисли за прекратяване на огъня.

„На практика не останаха държави, които биха могли да имат контакт и с едната, и с другата страна. Направихме най-важната крачка – установихме контакт и ще работя и занапред в тази посока“, каза Орбан, без да уточни подробности.

Путин заявил по време на срещата на Орбан, че е готов да обсъди „нюанси“ на неговото мирно предложение. И тук не бяха дадени повече подробности.

„За Европа мирът е най-важното нещо. Ние виждаме борбата за мир като основна задача през следващите шест месеца на нашето председателство“, каза Орбан на пресконференция след срещата.

Будапеща оглави Съвета на ЕС на 1 юли.

След края на разговорите руският президент отново заяви, че едно от условията за мир е Украйна да изтегли войските си от четирите окупирани от Русия области – Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка. И отново обвини Киев и неговите „спонсори“, че не желаят войната да свършва.

„Киев не допуска мисълта за прекратяване на огъня, тъй като в такъв случай ще изчезне предлогът за удължаване на военното положение. Тогава ще им се наложи да проведат президентски избори. Шансовете за победа в тях на сегашните украински власти са близки до нулата“, заяви Путин.

Русия обаче правела точно обратното – иска окончателен край на конфликта.

Посещението на Орбан в Москва идва в първата седмица на унгарското ротационно председателство на Съвета на ЕС. То става и в навечерието на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, на която се очаква да бъде гласуван голям пакет от помощ за Украйна. Това е и първата визита на европейски лидер в Русия след нахлуването в Украйна на 24 февруари 2022 г.

„Унгарското председателство свърши, преди да е започнало“, коментира анонимен западен дипломат в Брюксел пред „Политико“.

Друг дипломат заяви пред Ройтерс, че Орбан прави всичко, за да рекламира унгарските интереси.

„Орбан обедини Европа – срещу него“, е озаглавен репортаж на „Политико“.

Унгарският премиер вече бе радкритикуван от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и върховния представител на ЕС за външтната политика Жозеп Борел. И двамата бяха категорични, че той няма мандат от ЕС да посещава Москва.

Полският премиер Доналд Туск цитира думите на Орбан при тръгването към Москва, че „ние ще послужим като важен инструмент за първите стъпки към мира. Въпросът е в чии ръце е този инструмент, изтъкна Туск.

Посещението подкопава надеждността на унгарското председателство, смята литовският презиент Гитанас Науседа. И допълва, че ако някой иска мир, не се здрависва с кървав диктатор, а съсредоточава усилията си върху подкрепата за Украйна.

„Това подкопава усилията за победа на Украйна и справедлив мир“, коментира латвийската премиерка Евика Силипа.

С действията си Орбан се възползва от унгарското председателство, за да сее смут, каза естонската премиерка Кая Калас, номинирана за следващ върховен представител на ЕС за външната политика.

Финландският министър-председател Петери Орпо смята, че така се подкопават само европейските интереси.