Не COVID, войната в Украйна или някоя друга криза е виновна за това как гласуваха британските избиратели - вината е изцяло в самите консерватори.

Това коментира международният редактор на Клуб Z Христо Римпопов в новия епизод на Z-Каст, ден след като управляващите на Острова загубиха опустошително на парламентарните избори във Великобритания.

А лейбъристите спечелиха не по-малко, сдобивайки се с пълно мнозинство в най-стария парламент в света.

"Във Великобритания има един принцип - опозицията никога не печели избори, управляващите всеки път ги губят. Консерваторите изцяло се изчерпаха и през последните 14 години, откакто са на власт, създадоха наистина много големи проблеми за британците", смята Римпопов. 

Според него още от 2022 г. е било ясно, че Консервативната партия ще загуби след 14 години в управлението на страната. Една от основните причини, разбира се, са последствията от Брекзит.

"Те предизвикаха Брекзит. Дейвид Камерън беше твърдо в лагера на римейнерите, на гражданите, които искаха да останат в Европейски съюз, но за да спечели изборите през 2015 година, обеща на избирателите си, че ще обяви този никому ненужен референдум. И сега в момента британците си носят последиците от това негово решение и от техния си избор. Сега само 25% от тях подкрепят това решение."

Постижението на лейбъристите е и заради новия им лидер - Киър Стармър.

"Предишният им лидер Джереми Корбин беше отблъскващ за мнозинството от лейбъристите. Той е крайноляв, ако видите какви позиции има за войната в Украйна...

Стармър не е най-харизматичният лидер, но е достатъчно приемлив, малко като Джо Байдън на последните избори в САЩ. Достатъчно приемлив, достатъчно познат, малко по-възрастен, малко по-опитен."

Стармър е говорил за втори референдум за Брекзит - има ли шанс да се случи?

Каква е причината за невиждания скоро успех на либералните демократи, които откраднаха 60 депутати от консерваторите?

Какво можем да очакваме от Найджъл Фарадж, крайнодесния брекзитър, завърнал се в политиката? По какво си приличат той и Бойко Борисов?

Защо във Великобритания няма крайнодясна вълна? Ще успеят ли Макрон и левите му съюзници да възпрат крайнодесните на френските избори тази седмица?

Отговорът на тези и други въпроси - гледайте и чуйте в новия 161-ви епизод на Z-Каст:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.