Испания се класира на полуфиналите на европейското първенство по футбол след инфарктна победа с 2:1 минутка преди края на продълженията.

Така „Ла Роха“ („червеният отбор“) изхвърли домакините от Германия и прати в пенсия легендата Тони Кроос.

Още преди да се играе, мачът с пълно право бе окачествен като „финал преди финала“. В него имаше всичко – фантастични голове, вихрени атаки, невероятни пропуски и дори твърде спорно съдийско рамо.

Драмата на стадиона в Щутгарт започна през второто полувреме. В 58-ата минута резервата Дани Олмо откри резултата в полза на Испания. Той замени принудително контузения след сблъсък със съперник Педри още в първите минути на мача.

В половината на Германия се изви истински испански вихър. Атаките следваха една след друга. Очевидно поуспокоен, наставникът на „Ла Роха“ Луис де ла Фуенте извади най-опасните си играчи – Ламин Ямал и Нико Уилямс.

В същото време германският станши треньор Юлиан Нагелсман засили атаката, като вкара нападателите Никлас Фюлкруг и Флориан Вирц, както и ветерана Томас Мюлер.

В 80-ата минута топката се отби в страничната греда след удар на Фюлкруг. И само минута преди края на редовното време Вирц изравни. Отново помогна гредата, в която топката се отби след неговия удар, преди да влезе в мрежата.

Най-спорният момент в двубоя бе в 107-ата минута. Удар на Джамал Мусиала срещна ръката на испанския защитник Марк Кукурея. Английският съдия Антъни Тейлър обаче дори не пожела да разгледа ситуацията с ВАР и не отсъди дузпа. А имаше пълно основание да го направи.

И след поредица от удари с глава на германски футболисти удари часът на Испания. Резервата Микел Мерино направи с глава 2:1 за иберийците.

Така на полуфинала Испания ще играе срещу Франция, която победи Португалия с дузпи - 5:3 след 0:0 в редовното време и продълженията..

Краят на една легенда

Мачът бе последен в кариерата на германския национал Тони Кроос. Още преди европейското първенство той бе обявил, че ще се оттегли след него. Мнозина обаче очакваха той да играе поне на полуфинал. Но не се получи.

34-годишният Тони Кроос казва сбогом на фубола след славни години в „Байерн“ и „Реал“ (Мадрид), общо 832 мача и 35 отличия. Той спечели 6 пъти Шампионската лига – веднъж с „Байерн“ и пет пъти с „Реал“.

През 2014 г. Кроос стана световен шампион с Германия. На полуфинала срещу Бразилия той вкара два гола за разгрома със 7:1.

Кроос не успя само да стане европейски шампион с националния отбор. Но ще бъде запомнен като един от най-добрите полузащитници в историята на футбола.