Дясната група „Патриоти за Европа“ е третата по големина политическа сила в Европейския парламент.

Това стана ясно при конституирането й днес.

Тя ще има 84-ма евродепутати от 12 страни членки на ЕС и измества от третото място Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), които остават със 78 представители. Там обаче не са представителите на българската партия „Възраждане“, каквито предположения имаше миналата седмица.

Новата грухпа става трета сила, въпреки че не се състоя очакваното преместване на „Италиански братя“ на Джорджа Мелони от редиците на ЕКР в тези на „Патриоти за Европа“.

За създаването на „Патриоти за Европа“ бе съобщено за първи път на 30 юни. Тогава се заговори, че към нея ще се присъедини и „Възраждане“.

„Нямаме информация българска партия да е искала да влезе в нашата група. Не са водени и никакви разговори по въпроса“, заявиха за Клуб Z две евродепутатки от новата група – унгарката Кинга Гал и чехкинята Крала Досталова.

На пресконференцията по повод конституирането на "Патриоти за Европа" обаче Кинга Гал изрази надежда, че в групата ще влязат още партии. Тя отбеляза, че вратата е широко отворена за това.

Групата бе създадена от унгарския премиер Виктор Орбан и неговата партия „Фидес“ в коалиция с Християндемократичната народна партия (ХДНП). Двете формации ще имат общо 11 депутати в „Патриоти за Европа“.

Най-голямата делегация в новата група обаче ще бъде „Национален сбор“ от Франция. Партията на Марин льо Пен напусна друга крайнодясна група – „Идентичност и демокрация“ (ИД). Съответно и "Патриоти за Европа" ще бъде оглавена от французин. Това е Жоан Бардела - досегашен шеф на делегацията на "Национален сбор".

Пак от ИД при Орбан дойдоха осмимата депутати от италианската „Лига“ на Матео Салвини.

Чехия ще има 9 души. Това са 7 представители на Движението на недоволните граждани (АНО на бившия премиер Андрей Бабиш и двама от коалицията между „Клетва“ и „Мотористи за себе си“.

По шестима депутати са от Австрийската партия на свободата (АПС) и нидерландската Партия за свободата  (ПзС). Толкова ще имат и испанците от „Вокс“ („Глас“). Именно те „дезертираха“ от ЕКР в „Патриоти за Европа“ и я направиха третата сила в Европейския парламент.

Трима евродепутати в „Патриоти за Европа“ ще бъдат от белгийската формация „Влаамс беланг“ („Фламандски интерес“), а двама – от португалската „Шèга“ („Стига“).

Датската народна партия (ДНП), гръцката „Гласът на разума“ и „Латвия на първо място“ ще бъдат представени с по един човек в новата група.

Евродепутатите, които членуват в политически групи в Европейския парламент, получават чувствително повече пари от независимите.

Целта на „Патриоти за Европа“ не е създаване на алтернатива на Европа, а на европейска алтернатива, изтъкна Кинга Гал.

Един от приоритетите на групата ще бъде борбата с нелегалната миграция.

Френският евродепутат Жан-Пол Гаро бе категоричен, че европейското законодателство не трябва да има предимство пред националното.

„Ние сме против превръщаънето на ЕС в свръхдържава“, каза той.