Работници на южнокорейския гигант "Самсунг електроникс" (Samsung Electronics) предприеха тридневна стачка за по-добро заплащане, след като профсъюзът им посочи допълнителни действия, ако компанията продължи да не изпълнява исканията, предаде Ройтерс.

Националният синдикат на "Самсунг електроникс" (NSEU), който има около 30 000 членове, съставляващи почти една четвърт от работната сила на компанията в Южна Корея, също иска допълнителен ден годишен отпуск за членуващите в организацията работници, както и промени в системата за бонуси на служителите.

Слабото участие в протеста и автоматизираното производство предполагат, че е малко вероятно стачката да окаже значително влияние върху производството на най-големия производител на чипове за памет в света, казаха анализатори. Все пак, това сигнализира за спад в морала на персонала в ключова за индустрията на чиповете дейност, тъй като технологичните фирми все повече въвеждат изкуствен интелект (AI).

Първата акция на профсъюза миналия месец включваше координиране на годишния отпуск за организиране на масово напускане, което според "Самсунг" не е повлияло на дейността. Южнокорейската корпорация заяви днес, че няма прекъсване на производството.

Синдикатът, който не разкри подробности за стачката от миналия месец, заяви, че 6540 работници ще протестират тази седмица, предимно в производствените обекти и в разработването на продукти. Сегашната стачка включва работници, които наблюдават автоматизирани производствени линии и оборудване, за да се повлияе върху дейността на технологичната компания, казаха от Националния синдикат на "Самсунг електроникс" (NSEU).

Профсъюзни представители заявиха, че около 3000 стачкуващи са присъствали на митинг близо до централата на компанията в Хвасон-си, южно от столицата Сеул.

Сон У-мок, ръководител на Националния профсъюз на компанията, оспори съобщенията в медиите за слабо участие, като каза, че синдикатът не е имал достатъчно време да обясни на членовете си проблемите.

"Обучението относно синдикатите (...) не беше достатъчно. Но не мисля, че това участие е слабо, защото нашият синдикат е все още млад в сравнение с други", каза той.

Лий Хюн-кук, вицепрезидент на синдиката, допълни, че може да има нови стачки, ако "Самсунг" не подобри предложенията си.

Предложенията на компанията включват гъвкавост в заплащането и условията за годишен отпуск, но не отговарят на исканията на профсъюза за увеличаване на заплащането и отпуска, заяви Лий пред Ройтерс.

Синдикалните служители искат и равенство в бонусната система. Те казаха, че бонусите за редовите работници се изчисляват чрез приспадане на цената на капитала от оперативната печалба, докато тези за ръководителите се основават на лични цели за представяне.

БТА