В европейските столици расте безпокойството от ролята на умиротворител, която унгарският премиер Виктор Орбан си приписва при посещенията си в Украйна, Русия и Китай.

Това съобщиха за Клуб Z дипломатически източници в Брюксел.

Делегацията на една неназована страна членка на ЕС е поискала въпросът да бъде обсъден утре на редовната среща на КОРЕПЕР – Комитета на постоянните представители.

Орбан направи тези посещения през последните няколко дни. На 1 юлои Унгария пое за 6 месеца ротационното председателство на Съвета на ЕС и това е, което безпокои държавите от Съюза.

Трябва да бъде ясно, че Орбан действа без мандат на ЕС, а единствено от името на своята страна, категорични бяха нашите събеседници. Вместо това обаче той умишлено внася още по-голяма неяснота, като е излагал публично логото на унгарското председателство по време на срещите си.

Не трябва да се забравя, че единствено Будапеща блокира отпускането на помощ за Украйна по линия на Европейския механизъм за подкрепа на мира (ЕМПМ), докато останалите 26 членки на ЕС са твърдо „за“.

Напрежението се покачва, макар да са минали едва 8 дни от началото на унгарското председателство. Нещата могат да станат още по-сериозни с приближаването на Съвет „Външни работи“ на 22 юли в Брюксел, където за пореден път трябва да бъде дискутирана помощта за Украйна.

Посланиците ще искат специално да бъде обсъдена ролята на председателството на Съвета на ЕС на фона на действията на Орбан.