Вторият по големина световен производител на електромобили след Tesla - китайският BYD - ще инвестира 1 млрд. долара в изграждането на завод в Турция.

Капацитетът му ще бъде 150 000 автомобила годишно, обяви турското правителство. Очаква се производството да започне в края на 2026 г. и да бъдат открити около 5000 нови работни места.

Инвестицията на BYD беше обявена на фона на вдигането на митата за внос на китайски електромобили в Европейския съюз. Азиатският производител, който е подкрепян от американския милиардер Уорън Бъфет, ще се изправи пред ставка от 27,4 % за електромобили, които се внасят от Китай в ЕС, пише британският "Файненшъл таймс".

Турция е част от Митническия съюз на ЕС и автомобилите, произведени там, могат да се изнасят без допълнителни мита.

BYD изгражда и завод в Унгария, който ще започне да функционира през следващата година. Обмисля се и втора производствена мощност в централноевропейската страна, припомня финансовото издание.

Анализатори на инвестиционната банка UBS коментират пред ФТ, че китайските автомобили, произведени в Източна Европа, все още имат ценово предимство с около 25 % пред тези на големите им европейски конкуренти.

Турският министър на промишлеността и технологиите Фатих Качир, цитиран от Ройтерс, обяви в понеделник, че инвестицията е резултат от разговорите с китайски официални лица след посещението му в страната през декември 2023 година.

В сектора в Турция работят чуждестранни групи като Hyundai, Toyota, Renault и Ford, често чрез съвместни предприятия. Според Турската асоциация на автомобилните производители през миналата година браншът е произвел около 1,5 млн. автомобила. Основният експортен пазар е Европейския съюз.

Зам.-председателят на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието заяви пред Ройтерс миналата седмица, че китайският автомобилен производител Guangzhou Automobile Group преговаря с турския производител на електрически превозни средства TOGG за евентуално съвместно производство.

През септември миналата година президентът Реджеп Тайип Ердоган призова Илон Мъск да построи завод на Tesla в Турция. Анкара разработва и собствен електромобил чрез подкрепен от държавата проект.

Анкара също предприе мерки за защита на местните производители, като наскоро наложи допълнителна 40-процентна тарифа върху вноса на китайски автомобили.