Какво е физическото състояние на Джо Байдън? Дебатът за неговата годност за президентския пост продължава. Лекарят и говорителката му оповестиха някои подробности.

Президентът на САЩ Джо Байдън все още е подложен на натиск: опасенията относно възрастта му (81 години), здравето му и способността му да управлява не стихват.

В понеделник вечерта лекарят на Байдън Кевин О'Конър направи първия си коментар след катастрофалния за Байдън телевизионен дебат. Пред пресата говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер преди това се затрудняваше да отговори на въпросите за здравословното състояние на шефа си.

Колко често Байдън е преглеждан от лекар?

Според Жан-Пиер Байдън се подлага на обстойни годишни прегледи. Медицинското отделение на Байдън се намира "на един хвърлей разстояние от резиденцията" в Белия дом, каза тя. "Два пъти седмично" има "устен контрол" между Байдън и неговия лекар, докато президентът прави спорт, каза Жан-Пиер.

Имаше объркване дали Байдън е посетил лекаря си след телевизионния дебат заради настинка. Първоначално Белият дом обяви, че не е имало преглед. По-късно той заяви, че е имало "кратък устен преглед". Установено бе, че не е бил необходим подходящ преглед.

Посетил ли е президентът невролог?

Байдън е "посещавал невролог три пъти", каза Жан-Пиер. "Не повече от това." По време на брифинга за пресата по темата за здравето на Байдън обаче медиите преброиха, че тя повтаря думите "три пъти" на 17 различни места.

Жан-Пиер съобщи, че трите срещи с невролог са били във връзка с годишните профилактични прегледи на Байдън. Тя не каза къде се е състояла срещата с лекаря - дали в Националния военномедицински център "Уолтър Рийд" или на друго място. "Нямам какво да кажа по отношение на мястото", обясни тя.

Има ли признаци на болестта на Паркинсон или други неврологични заболявания?

Според доклада за последния медицински преглед на президента през февруари такива признаци не са открити.

В него се посочва, че "изключително подробният неврологичен преглед" е заключил, че няма данни за инсулт, множествена склероза или болест на Паркинсон. Не са открити "двигателни слабости". В доклада, написан от О'Конър, се посочва, че Байдън има "отлични фини двигателни умения".

Защо специалист по болестта на Паркинсон посети Белия дом?

Регистърът на посетителите показва, че Кевин Канард, невролог, който е специалист по болестта на Паркинсон, е посетил Белия дом осем пъти между юли 2023 г. и март 2024 г. Говорителката Жан-Пиер не потвърждава името на лекаря, нито казва защо е посетил Белия дом. Тя се позова на причини, свързани със сигурността и заяви, че медицинският център на Белия дом не лекува само президента и се позова на "хилядите военнослужещи", които са били там.

В понеделник О'Конър публикува писмо, в което потвърждава, че неврологът Канард е прегледал Байдън по време на трите му годишни прегледа след встъпването му в длъжност. Но повечето от посещенията на Канард в Белия дом са били свързани с ролята му на специалист, отговарящ за медицинския отдел на Белия дом. В продължение на повече от десетина години Канард е лекувал пациенти в Белия дом от различни неврологични проблеми.

Според дневниците на посетителите Канард е посещавал Белия дом и по време на президентството на Барак Обама, както и по време на мандата на Доналд Тръмп, по време на който според източника Белият дом не е публикувал дневници на посетителите.

Канард се е срещнал с личния лекар на Байдън в клиниката на Белия дом през януари, няколко седмици преди годишния медицински преглед на президента през февруари. О'Конър повтаря в писмото си, че по време на този преглед не са открити признаци на неврологично заболяване. Той категорично заяви, че президентът Байдън не е посещавал невролог извън годишния си преглед.

Би ли могъл Байдън да публикува всичките си медицински документи?

Жан-Пиер заяви, че Байдън вече е предоставил на обществеността "подробен медицински доклад". Това е в съответствие с това, което са направили достъпнo бившите президенти Обама и Джордж Буш-младши.

Бившият американски сенатор Джон Маккейн, който се кандидатира за президентския пост през 2008 г. на 71-годишна възраст, предостави на журналистите повече от 1100 страници от медицинското си досие. По това време Маккейн щеше да бъде най-възрастният човек, избиран някога за президент в САЩ. Той загуби изборите, а Обама спечели.