Започва дисциплинарно производство срещу полицейски служител след смъртта на 32-годишен мъж в ареста на полицията в Ямбол. То е разпоредено със заповед на директора на Областната дирекция на МВР старши комисар Иван Русев, съобщава БНР.

Наред с това е разпоредена и дисциплинарна проверка във връзка с изнесените в медиите данни от близки на починалия, информираха от ямболската полиция.

Тялото на починалия мъж беше открито в ранната сутрин на съботния ден, часове след като е бил арестуван за притежание на наркотици. Близките му твърдят, че става въпрос за полицейско насилие, в резултат на което е настъпила смъртта.

До дни се очаква да бъде готова съдебномедицинската експертиза, която да изясни причините за смъртта, съобщи окръжният прокурор Дойчин Дойчев. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 115 за причиняване на смърт, но не се изключва и версията за самоубийство.

Извършена е аутопсия на тялото, взета е и кръв за химичен анализ. При необходимост ще бъде направена повторна аутопсия, съобщиха от прокуратурата.

Днес пред бТВ близки на Иван Димитров казаха, че според тяхна информация има камери в арестното помещение и държат да бъдат предоставени записи. Ще бъдат разпитани и полицейските служители.

Холата настояват съдебно-медицинската експертиза да не се прави в Ямбол, а другате.

Лелята на починалия Димитров заяви пред медията, че четвърти ден след смъртта му въпросите стават все повече, не се знае къде е задържан и какво е станало след това. Добави, че на снимки веднага след смъртта му той бил с дрехи, които не са негови.

Майка му пък твърди, че преди ареста е бил заведен в спешното отделение на болница „Свети Панталеймон“ в Ямбол, като дежурният лекар е удостоверил, че е в добро състояние.

Близките му искат в разследването да бъдат проверени и камерите от Спешното отделение. Вчера по думите им стана ясно за синини по тялото, а днес върдят дори, че имал изгаряния по слабините. 

„Ние смятаме, че е поливан с нещо и бит. Имаше доста синини, основно от дясната страна на тялото. Ако се е самоубил чрез обесване, защо няма и от ляво. Ние поискахме аутопсията да се извърши извън Ямбол, но беше голямо бързане и бе извършена в града“, каза още лелята на Димитров.